Preko 30 mojih učenika mekteba završilo je medresu

Iz razgovora sa novim hafizom:

 

– Čuli smo da ste veoma vrijedni u mektebu, stotine djece kod vas uče u Kur’anu, kako ste uspjeli uskladiti te radne obaveze i učenje hifza?

Hafiz Sakib: To što 110 polaznika mekteba uči u Kur'anu meni je samo bilo od koristi. Slušajući njih dok uče i ja sam memorisao i utvrđivao Kur'an. Preko 30 mojih učenika mekteba završilo je medresu, a među njima ima i budućih hafiza, a ima ih i među učenicima mekteba. Osim njih oko 50 momaka i djevojaka uči svoju godišnju mukabelu subotom poslije jacije, a u ramazanu prouče hatmu učeći po džuz poslije teravije do sehura. Žene uče svoju mukabelu petkom pred džumu koju ja vodim i ispravljam greške, a nekoliko godina sam vodio mukabelu za žene u ramazanu. Mukabelu za muškarce imam poslije sehura, a dječija mukabela je poslije ikindije. Sve te mukabele su mi pomogle da lakše naučim Kur'an, ali najviše sam učio pred sabah kad sam i najviše odmoran.

– Zatim, tu je i porodica? Je li bilo naporno sve to stići i uklopiti?

Hafiz Sakib: Hvala Allahu koji mi je dao takvu porodicu da svi uče Kur'an, idu u džemat i mene pomažu u mojim obavezama. Ako bih nekada bio po cijeli dan u džamiji, a uz ramazan i po cijelu noć, moja porodica, a posebno hanuma me razumijevala, pa bi i ona dolazila da mi pomogne.

 

Cijeli izvještaj s hafiske dove kao i razgovor s hafizom u Preporodu od 15. juna