Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev podnio ostavku

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev podnio je u petak ostavku na tu dužnost kako bi tijekom dana mogla biti formirana tehnička vlada za provedbu izbora.

Nakon dvije godine i sedam mjeseci na premijerskoj funkciji Zaev je odstupio s dužnosti kako bi se u travnju mogli održati izvanredni parlamentarni izbori u skladu s dogovorom lidera vodećih makedonskih političkih stranka nakon što Sjeverna Makedonija nije dobila datum za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Nakon što Sobranje usvoji premijerovu ostavku, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski dat će mandat za formiranje tehničke vlade ministru unutarnjih poslova i potpredsjedniku SDSM-a Oliveru Spasovskom.

Prema takozvanom “pržinskom modelu”, koji je prvi put primijenjen 2016. godine, tehnička vlada formira se sto dana prije izbora, a resor unutarnjih poslova i rada i socijalne politike preuzet će kadrovi iz redova oporbe, kao garancija za provođenje fer, poštenih i demokratskih izbora, javili su makedonski mediji.

(Fena)