Premijer ZDK primio uspješne atletičare – invalide

Date:

Naročito uspješni su bili na 16. atletskim igrama i prvenstvu u šahu paraplegičara i oboljelih od dječije paralize BiH sa međunarodnim učešćem te 9. međunarodnim igrama paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, održanim u Zenici, gdje su atletske ekipe iz ZDK ponovo pokazale dominaciju u ovom sportu.

Nakon što je u augustu u Srbiji osvojila titulu evropske prvakinje u ronjenju na dah, Ljilja Slišković je u Zenici osvojila tri prva mjesta u bacačkim disciplinama – kugla, disk i koplje. Samira Đidić osvojila je prvo i drugo mjesto, dok je mlada Sajra Poljo osvojila po jedno treće i drugo mjesto. U muškoj konkurenciji posebno su se istakli Marinko Jukić, koji je osvojio dva zlata i jedno srebro, te Mujo Adilović sa osvojenom jednom zlatnom i dvije srebrene medalje.

– Naša atletska selekcija je najbolja u Federaciji BiH već 15 godina. Najbolji smo zato što smo najmasovniji i što nam je omogućeno da se puno ljudi, osoba sa invaliditetom, kroz određenu vrstu inkluzije bavi atletikom. To ne bi bilo moguće bez privrženosti i senzibiliteta Vlade ZDK u kontinuiranoj podršci invalidskom sportu, ali i uopće promovisanju prava osoba sa invaliditetom – kazao je Harun Aliefendić, predsjednik UO Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Premijer Ganić je potvrdio opredjeljenje Vlade da kroz razne vidove podrške omogući osobama sa invaliditetom potpuno integrisanje u društvo.

– Raduje me da smo zajedno uspjeli unaprijediti kvalitet života ne samo osoba sa invaliditetom koje se bave sportom, nego cjelokupne populacije osoba sa invaliditetom – kazao je Ganić, najavivši da će Vlada odobriti konkretnu novčanu nagradu za postignute uspjehe.

Prijemu su prisustvovali ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, koji su, uz čestitke gostima, najavili dalju podršku radu ovog udruženja, saopšteno je iz Pres- službe ZDK.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related