Premijerno prikazan dokumentarni film “Kasim-ef. Dobrača”

Dokumentrarni film o “čovjeku koji nije imao formalnu funkciju, ali koji je sam po sebi bio institucija”, Kasimu-ef. Dobrači, večeras je premijerno prikazan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u okviru manifestacije “Dani islamske tradicije Bošnjaka”.

Film “Kasim-ef. Dobrača” rađen je u produkciji Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na inicijativu Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka a autor je Nedim Hrbat, izvršni direktor programa Media centra.

– Rad na ovom filmu za mene je predstavljao novo otkrivanje života i djela Kasima efendije Dobrače. Veliki alim, veliki vaiz, društveno koristan i angažovan, ali i izuzetno zapažen u naučnim krugovima. Kako je uobičajeno u Bošnjaka radi se o još jednoj ličnosti koja veći ugled uživa u svijetu nego kod nas – rekao je Hrbat i dodao da je film pokušaj osvijetljavanja Dobračine ličnosti iz više perspektiva.

U filmu su prikazani razgovori sa njegovim srodnicima, ljudima koji su sa njim radili, ali i ljudima koji su se njim družili.

– Ukratko, za naš pojam Kasim efendija je bio gotovo nerealna pojava, istrajan, stamen, dosljedan, pošten, čvrst u stavovima, nepokolebljiv, nepotkupljiv, u životu i na poslovima koje je obavljao. Čovjek koji ne zna izdati, bez obzira na sve probleme i poteškoće sa kojima se suočavao. A imao je mnogo problema, kako sa prijateljima tako i sa neprijateljima – naglasio je Hrbat.

Promociji i premijeri filma nije mogao prisustvovati direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović ali je njegovo obraćanje pročitala viša stručna saradnica u Institutu mr. Sumeja Ljevaković- Subašić.

– Otkako sam upoznao Kasima ef. Dobraču sanjao sam da se o njegovom životu napravi dokumentarni film. Upoznati živog alima svoga vremena, družiti se i biti mu blizak, velika je privilegija i čast. Iz tih susreta se crpi neizmjerna duhovna snaga, znanje, moralne vrijednosti, skromnost, širokogrudnost, ljubav, dostojanstvo i hrabrost – navodi Dautović ističući da da nijedan alim nije ostavio takav dojam i utisak na njegov život kao što je Kasim ef. Dobrača.

Kasim ef. Dobraču su poštovali obični muslimani, njegovi saradnici, radne kolege, prijatelji ali i neprijatelji koji su ga osudili na dugogodišnju robiju. Iako je bio praćen od UDBE nije posustajao u svojoj misiji. Hodio je uspravno jer je živio ispravno.

Film je prikazan pred ograničenim brojem gledalaca jer su svi sadržaji manifestacije koje Institut organizira prilagođeni epidemiološkoj situaciji. Zbog toga je film dostupan na Youtube kanalu BIR Televizije: 

U okviru manifestacije “Dani islamske tradicije Bošnjaka” sutra, 19. novembra s početkom u 10.00 sati, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci bit će održan interni naučni skup “Bibliografija radova o Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini: Austro-ugarski period”.

(Preporod.info)