Preminuo patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, negator genocida u Srebrenici

Date:

Foto: Informer.rs

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej preminuo je u Beogradu, nakon što mu se tokom protekla dva dana pogoršalo zdravstveno stanje.

Srpski patrijarh primljen je 5. novembra u Vojno medicinski centar na Karaburmi u Beogradu. Dan ranije, konstatovano je da je pozitivan na korona virus.

Rođen je 1930. godine. Za patrijarha sprskog izabran je 22. januara 2010. godine.

Njegov život i rad pratile su brojne kontroverze.

Blagosiljao je četnike tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a za genocid u Srebrenici tvrdio da su ga planirali Bošnjaci, te da su Amerikanci bombardovali Srbe.

Na račun ukopanih žrtava srebreničkog genocida u Potočarima tvrdio je: “U Potočarima je sahranjeno više od 50 posto vojnika koji su stradali u borbama u i oko Srebrenice, što govori da su Potočari, koje pokušavaju predstaviti kao groblje žrtava zločina u Srebrenici, u suštini vojno groblje”.

Isticao je i podržavao secenionističku politiku bh. entiteta RS, tvrdeći da je ovaj entitet nastao na “Božijoj pravdi i istini”

Za muslimane i islam je govorio da “Mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama”

– Oni kada su u manjem broju umiju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele ili da se priđe njima – govorio je patrijarh.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related