Preočica: U selu podno ugašenih majdana mlinskog kamena

Reporterski zapis

 

U selu podno ugašenih majdana mlinskog kamena

 

Nekada su u Preočici ponad Viteza, u utrobi obližnjeg brda Orlac, bili majdani vodeničkog kamena koji je, nakon obrade vrsnih klesara, mljeo žito u mnogim vodenicama diljem BiH i regiona…

Prolazim Počulicu i penjem se na najveću kotu preko koje prolazi cesta Vitez – Zenica. Sa nje se, nalijevo, odvaja put za Preočicu, selo koje je nekada bilo poznato i po majdanima čvrstog vodeničkog kamena kojeg bi poznati majstori oblikovali da u mlinovima melje bosanska žita. Iz utrobe brda Orlac vadio se najkvalitetniji kamen za mljevenje žita na pogon mlazeva vode. Kažu da je Ferid Đidić, koji je na Ahiret preselio prije oko godinu dana, bio jedan od posljednjih klesara vodeničkog kamena. I dok razmišljam o brdu Orlac sa nostalgijom se sjećam i vodenice starog mlinara Smaje Rizve čiji je kamen, sa njegovom smrću, nažalost, prestao da melje žito sa strništa moje rodne Neretvice. A, možda je i njega u Orlacu izvadio i oblikovao neki klesar iz ovih krajeva.  Put vijuga živopisnim predjelima sa kojih se pruža neodoljiv pogled na pitomu lašvansku dolinu. Uputio sam se ka džamiji koja se nalazi negdje na sredini ovog sela.

Naselje sa 500 domaćinstava

Pred džamijom susrećem mladog i agilnog imama Osmana ef. Kurdića koji je ušao u šestu godinu imamske misije u džematu Preočica koga čine naselja Preočica, Ljubić i Crnovlje. Uz bosansku kahvu Osman efendija kaže da džemat ima oko 500 domaćinstava i oko 1300 stanovnika. U džematu egzistiraju slijedeća prezimena: Patković, Trako, Rehibić, Hrustanović, Mangić, Kulenović, Mujčić, Salkić, Spahić, Čišić, Mehić, Varupa, Kadić. Efendija Kurdić ističe da su ovdašnji ljudi veoma vrijedni i poduzetni. Ima istaknutih intelektualaca, biznismena, poduzetnika, poljoprivrednika, stočara. Posebno podvlači da nema porodica za koje bi se moglo reći da su socijalni slučajevi. 

 

Cijeli tekst

 

preocica3

Osman-ef. Kurdić sa suprugom Almedinom i sinovima