Preporouka za čitanje – Džonatan Safran For Sve je osvijetljeno

 

Džonatan Safran For, mladi američki pisac, rođen je 1977. godine. Do sada je objavio tri romana: Sve je osvijetljeno (Everything is Illuminated, 2002), Neobično glasno i nevjerovatno blizu (Extremely Loud and Incredibly Close, 2005) i Drvo kodova (Tree of Codes, 2010), kao i popularno djelo dokumentarne proze Životinje za ručak (Eating Animals, 2009). Forov prvi roman Sve je osvijetljeno pojavio se na međunarodnim listama najboljih knjiga objavljenih 2002. godine, dobio je nekoliko prestižnih nagrada za književnost (pored ostalih National Jewish Book Award i Guardian First Book Award) i objavljen je u više od dvadeset zemalja svijeta. Roman je 2005. godine adaptiran u istoimeni igrani film. For trenutno radi kao profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu Njujork.

Samu knjigu možemo podijeliti na dva dijela. Rat i nasilje u porodici. Priča romana govori o mladiću koji je došao u Ukrajinu, da nađe ženu koja je spasila njegovog djeda od nacista. Pisac, opisuje čin rata i nasilja koji su Nijemci vršili prema Jevrejima. Toliko je istinito opisana situacija kada su svi građani iz malog sela poređani u liniju nepomično stajali i čekali svoju smrt. Nijemac je pitao „Ko je Jevrejin?“ Jedan od glavnih junaka, bio je u tom redu. Sa njegove lijeve strane stajala je žena koja ga je držala za ruku a drugom rukom držala je njihovu tek rođenu bebu. Sa njegove druge strane, nalazio se njegov najbolji drug, Jevrejin… Prišao mu je Nijemac i pitao ga „Ko je Jevrejin?“ Ćutao je. Ako ne kažeš, ubićemo ti porodicu… Rekao je, ko je Jevrejin, odao je svog najboljeg i jedinog druga, zarad svog djeteta. Šta biste vi uradili? Kada između dva zla, morate da birate jedno?

 00Sličica Želim Print

Rat ne donosi dobro, i toga smo svi svjesni, ili možda nismo? Trenutno stanje u svijetu, migrantska kriza, građanski nemiri u državi, dovode do toga sa se historija opet ponovi. Nadam se, da do toga neće doći.

Aleks, je glavni junak romana koji ima dvadesetak godina i trpi nasilje od svog oca. Ponekad, trpi nasilje i od djeda, koji se promijenio od kad je baka preminula. Da li je promjena izgovor za nasilje? Nasilje je nasilje i ne može ga opravdati nikakvi sinonimi kao što su ljubav, ljubomora, smrt, neki vid zavisnosti… Iako je rođen u takvoj porodici, Aleks nije nasilnik. Skuplja novac da ode u Ameriku i da sa sobom povede mlađeg brata Igora i mamu. Do kraja romana, skupio je novac. Na kraju, ipak nisu otišli u Ameriku. Novac je dao svom ocu kako bi ih konačno napustio. Aleks je našao rješenje. Zaustavio je nasilje u svojoj porodici. Uspio je. Svako može da uspije, jer ima izbor….