Presuda Ratku Mladiću 8. juna u 15.00 sati

Date:

Izricanje konačne presude Ratku Mladiću biće održano 8. juna 2021. godine pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS). Presuda po žalbama bit će saopštena u 15.00 sati po lokalnom vremenu, navodi se na službenoj stranici Haga.  

Kako se navodi, Suđenje će se moći pratiti na web stranici Mehanizma s kašnjenjem od 30 minuta i bit će dostupno na ovom linku. Ročište se može pratiti na engleskom, francuskom, bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

Apelacionim većem koje će donijeti pravosnažnu presudu ratnom zločincu Mladiću predsjedava sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) iz Zambije. Članovi Vijeća su sudije Mustafa El Baž (Mustapha EL Baaj) iz Maroka, Aminata Engum (Aminatta N`Gum) iz Zambije, Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya) iz Ugande i Sejmor Penton (Seymour) sa Jamajke.

Okončanje haškog procesa ratnom komandantu VRS Ratku Mladiću je nekoliko puta odlagano. Prvo odgađanje je bilo zbog Mladićeve operacije, a drugo zbog korona virusa, jer je bio otežan dolazak nekih sudija u Hag, kako je obrazloženo ranije, kao i zbog činjenice da Mladić zbog svog zdravstvenog stanja i životne dobi spada u “rizičnu grupu”. 

Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala (ICTY) osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U augustu 2020. godine iznesene su žalbe na presudu. Odbrana je tada zatražila oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, dok je Tužilaštvo zatražilo da se on proglasi krivim i za genocid u još pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Foči, Kotor-Varoši i Vlasenici. 

Suđenje Mladiću počelo je 2012. godine. U februaru ove godine, predsjednik MMKS-a Karmel Ađijus (Carmel Agius) imenovao je novog sudiju Mustaphu El Baaja u Žalbeno vijeće koje će donijeti konačnu presudu, a nakon što je jedan od članova Vijeća preminuo. Ranije je izricanje presude Mladiću bilo najavljivano za maj ove godine, kao i presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. 

Prvu optužnicu protiv Mladića, Haški tribunal je podigao u novembru 1995. godine, a on je u bjekstvu bio do kraja maja 2011. kada je u Lazarevu kod Zrenjanina uhapšen i potom izručen u Hag. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related