Prevedena vakufnama Sinan-paše Borovinića, prvog mostarskog vakifa

Muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović primio je mostarske imame Ammar-ef. Čopelja, hafiz Jusuf-ef. Bećoju i Enes-ef. Hujdura koji su učestvovali u prevođenju prve mostarske vakufname, vakufname Sinan-paše Borovinića.

Prijemu su prisustvovali i mr. Dino-ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar i Azem Feriz, rukovodilac Centra za istraživanje islamske kulture i tradicije pri MIZ Mostar, koji je ujedno i voditelj projekta.

Ovom prilikom imami-prevodioci informirali su muftiju o toku prevođenja i iskazali zadovoljstvo što je projekat uspješno priveden kraju, te naveli da je značaj prevođenja vakufname utoliko veći kada se ima u vidu činjenica da je Sinan-paša Borovinić za Mostar ono što je Isa-beg Ishaković za Sarajevo.

Sinan-paša Borovinić je vakif prve mostarske džamije oko koje se kasnije formirao grad Mostar, prenosi Muftijstvo mostarsko.

Muftija mostarski, mr. Salem-ef. Dedović je čestitao na ovako jednom, kako je kazao, izuzetnom poduhvatu i iskoraku.

– Jako mi je drago što ste se odlučili za ovaj projekat, s obzirom koliko podstičemo da se pokrenu svi naučno-istraživački resursi unutar Islamske zajednice, ali i šire akademske zajednice na ovom prostoru koji je bogat pisanom baštinom – naveo je muftija.

Dodao je da daje punu podršku ovom, ali i drugim sličnim projektima u budućnosti, jer pisana riječ ostaje.

– Sa ovim tekstom potvrđuju se temelji našeg postojanja ovdje i ovo su ključni i nepobitni dokazi – dodao je muftija na kraju.

(Preporod.info)