Prezentacija narativa “Ahmići: 48 sati pepela i krvi” večeras u Historijskom muzeju BiH

“Kao svi dosadašnji interaktivni narativi u produkciji SENSE Centra (Slučaj Kosovo, Uništavanje spomenika, Srebrenica i Oluja) i ovaj najnoviji ‘Ahmići: 48 sati pepela i krvi’ je rezultat nastojanja da se dokumentuju i učine trajno i široko dostupnim činjenice utvrđene van razumne sumnje u postupcima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju”, stoji u saopćenju.

U ovom slučaju radi se o činjenicama utvrđenim u sedam postupaka protiv ukupno 11 optuženih za zločine počinjene u aprilu 1993. godine u Ahmićima i drugim selima i zaseocima Lašvanske doline.

Narativ “Ahmići: 48 sati pepela i krvi” sastoji se od šest video storija koje, pored iskaza svjedoka i očevidaca zločina sadrže i dokumentarne snimke i fotografije nastale u vrijeme zločina.

Svaka video storija praćena je izborom vojnih, političkih i drugih dokumenata, koji su uvedeni u dokaze tokom suđenja za zločine u Lašvanskoj dolini. Među njima je i video vinjeta “In vino veritas” u kojoj bivši britanski političar Paddy Ashdown opisuje kako je nastala čuvena mapa podjele Bosne i Hercegovine, koju je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nacrtao na jelovniku banketa održanog u Londonu 6. maja 1995. godine, u čast 50. godišnjice savezničke pobjede u Evropi.

Novi narativ će biti dostupan na novom sajtu SENSE od 16.04.2019