Prihvatiti nepovredivost države | Preporod.info

Date:

Piše: Admir Mulaosmanović

Bosna i Hercegovina se nalazi na svojevrsnoj prekretnici. Kako zahtjevi za normalnom građanskom državom rastu, tako rastu i otpori unutar malignih političkih faktora koji, nažalost, još uvijek imaju veliki značaj na našoj političkoj sceni. Djeluje da dosežemo vrhunac u političkom sukobu ova dva koncepta, prvog koji govori o normalnoj, na demokratskim principima uređenoj evropskoj državi i drugog koji Bosnu i Hercegovinu gleda kao teritoriju koja se mora podijeliti na etničkom principu. Odsudna bitka je upravo u tome. Jasno staviti do znanja da ovo nije teritorija koju neko zauzima i polaže pravo na nju nego hiljadugodišnja politčka, kulturna i historijska činjenica.

Možemo kazati da je ovaj prijepor osnovno obilježje proteklih trideset godina naše historije, ali i da do sada, i to je vrlo jasno, prvi koncept nije imao snagu koju sada posjeduje.Također je značajno ne gubiti iz vida globalne tokove i redefiniranje međunarodnog poretka kojemu svjedočimo. Ovo “globalno preslagivanje“ ima svoje reperkusije i na Bosnu i Hercegovinu jer potpiruje nade malih imperijalizama. Bošnjaci, s tim u vezi, imaju ogroman teret. Definiranje kompromisnog pristupa, koji ne dovodi u pitanje budućnost države, nametnuto je bošnjačkom političkom subjektu u uslovima koji nisu povoljni.

Bez obzira na potentnost prvog koncepta ipak je bitno naći balans, posebno u kontekstu razumijevanja značaja harmoniziranih nacionalnih odnosa, odnosno značaja institucionalne zastupljenosti kolektiviteta u političkom životu Bosne i Hercegovine. Uspješno mentalno prevladavanje koncepta Bosne i Hercegovine kao teritorije čiji dio isključivo pripada određenom kolektivitetu je ključno za budućnost naše domovine. Izlaz je, dakle, u prihvatanju nepovredivosti države (sankcioniranju onih koji to zagovaraju), definiranju prava i vitalnih interesa kolektiviteta i slobodi svakog pojedinca na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related