Prijedor: Mubarek rebiu-l-evvel u Čaršijskoj džamiji

Hatib na džumi namazu je bio Nusret ef Abdibegović, direktor uprave za vjerske poslove, koji je došao u radnu posjetu Medžlisu Prijedor sa svojim saradnicima Bahrudinom Čolom koji je džumu namaz predvodio u jednom od džemata u medžlisu Prijedor i mr. Mehom Šljivom koji je hatib bio u džematu Čarakovo. Nakon džume namaza u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Prijedor, a na prijedlog boraca i invalida Unsko-sanskog kantona smo proučili tevhid borcu armije RBiH Rahmetli Adilu Bešiću, na godišnjicu njegove pogibije.

Prisutan je bio i muftija bihaćki Hasan ef Makić koji nam je i održao predavanje. Mevlud su proučili članovi mreže mladih medžlisa Prijedor, a na kraju mevluda inspirativnim kazivanjima i vasijetima počastio nas je ponovo Nusret ef. Abdibegović. U svojim kazivanjima, Nusret ef. se dotakao slobode i nacionalnog dostojanstva kao najvećih vrijednosti jednog naroda koji teži svom biološkom opstanku, te naglasio da je obaveza svakog bošnjaka da radi na tom kako u individualnom smislu tako i u kolektivnom zalaganju.

Nakon jacija-namaza, upriličen je i radni sastanak sa kolektivom Imama medžlisa Islamske zajednice Prijedor, gdje je Husein ef. Velić glavni Imam medžlisa Islamske zajednice Prijedor upoznao direktora Uprave i njegove saradnike sa situacijom u medžlisu Prijedor. Zaista svečan dan u medžlisu Prijedor povodom 12. rebiu-l-evvela, rođenja Poslanika Muhammeda a.s.

image4