Prijem za imame najbolje sakupljače zekata na području Muftiluka zeničkog

Prijem je organiziran u čast sljedećih imama: Hfz. dr. Safet ef. Husejnović, imam u džematu Sejmen – MIZ Zenica, Miralem ef. Okanović, imam u džematu Vitlaci-Želeća – MIZ Žepče, Salih ef. Muharemović, imam u džematu Mećevići – MIZ Zavidovići, Šemsudin ef. Čizmić, imam u džematu Novi grad – MIZ Maglaj, Mirnes ef. Alić, imam u džematu Vukovo – MIZ Tešanj, Ibrahim ef. Halilović, imam džamije Selimija u Doboju – MIZ Doboj, Džemail ef. Hodžić, imam u džematu Kamenica – MIZ Teslić.

Imami koji su prisustvovali prijemu odabrani su na osnovu relevantnih pokazatelja o rezultatima prikupljanja zekakta i sadekatu-l-fitra, a na prijedlog nadležnih medžlisa.

Šef Ureda za zakat mr. Elnur ef. Salihović istakao je da je prioritet u aktivnostima Ureda za zekat rad na unaprjeđenju svijesti o zekatu kao islamskom šartu i najvažnijem imovinskom ibadetu muslimana, kao i što praktičniji pristup i olakšavanje izvršavanja ove obaveze.

Muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović u svojoj besjedi čestitao je imamima na postignutim rezultatima, ukazao na značaj bejtu-l-mala, prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra i odgovornosti prema prikupljenim sredstvima. Također, istakao je da se veliki dio prikupljenih sredstava kroz različite projekte vraća na teren.

Na kraju prijema muftija se zahvalio šefu Ureda za zekat i glavnim imamima, a imamima koji su ostvarili najbolje rezultate muftija zenički poklonio je po jednu knjigu.