Prijem za najuspješnije imame u prikupljanju zekata u 2019. godini

Date:

Ured za zekat, u saradnji sa Upravom za vjerske poslove i Kancelarijom reisu-l-uleme, danas je u Gazi Husrev-begovoj bibilioteci u Sarajevu organizovao prijem za imame koji su ostvarili najbolje rezultate u aktivnostima prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u 2019. godini.

Ovom prilikom posebno je istaknut doprinos vjernika i džematlija u izvršavanju ove materijalne obaveze, te ukazana potreba provođenja stalnih aktivnosti na podršci akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra.

Rukovodilac Ureda za zekat Vehid Arnaut istakao je da će se ove aktivnosti proširiti i na dijasporu i mešihate na način da će biti organizirane ili u njihovim džematima ili u sjedištima naših organizacionih jedinica.  

– Ovo je jedna redovna aktivnost koju provodi Ured za zekat u saradnji sa Kancelarijom reisu-l-uleme, s ciljem da nagradi i skrene pažnju na ulogu imama u ovom procesu koji su nezamjenjiva karika u realizaciji ove za IZ značajne aktivnosti. Imami svojim radom, svojim zalaganjem i prije svega motivacijom koju rađaju kod onih koji trebaju da daju zekat imaju nezamjenjivu ulogu i naša je želja da taj njihov nesebični trud prepoznamo i da ga djelimično nagradimo – poručio je Rukovodilac Ureda za zekat Vehid Arnaut.

Najuspješniji aktivisti birani su po sljedećim kriterijima:

– Najuspješniji imami u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra, prema ukupnom iznosu prikupljenog novca u svom džematu.

– Najuspješniji imami u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra, prema porcentu prikupljenog novca, u odnosu na broj domaćinstava u džematu.

Najuspješniji imami u prikupljanju zekata na poljoprivredne proizvode, prema količini prikupljenih proizvoda.

– Najuspješniji glavni imam medžlisa koji je ostvario procentualno najveći porast prikupljenog  zekata i sadekatu-l-fitra u odnosu na prethodnu godinu.

Nagrade najuspješnjijim aktivistima uručio je zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković zajedno sa direktorom Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlovićem.

Najuspješniji aktivisti su: Kozlić ef. Amel (Rogatica), Genjga ef. Mehrudin (Rudo), Efendić ef. Edib (Ustikolina), Šišić ef. Avdo  (Čajniče), Skopljak ef. Ahmed (Sarajevo) , Alić ef. Enes (Sarajevo), Sarač ef. Maid, Čakalović ef. Midhat (Visoko), Buljina ef. Eldin (Busovača), Šehić ef. Ahmed (Travnik), Seid ef. Hodžić (D. Vakuf), Tokmić ef. Kemal (Bugojno), Alić ef. Mirnes (Tešanj), Bradarić ef. Senaid (Doboj), Kuvačević ef. Senaid (Zenica), Gračić ef. Džafer (Žepče), hfz. Mahić ef. Amir (Kozarac), Pašalić ef. Ernas (Sanski Most), Baltić ef. Fahrudin (Bužim), Haris ef. Ahmić ( Bosanska Kostajnica), Žerić ef. Mirza (Sanski Most), dr. hfz. Peštalić ef. Edin (Tuzla), hfz. Rahmanović ef. Ahmed (Tuzla), Fazlović ef. Hariz (Brčko), Camić Husein (Janja), Grahić ef. Nurdin (Vlasenica), Čavčić ef. Šefik (Mostar), hfz. Fazlagić ef. Sadik (Trebinje), Dragolovčanin ef. Muhamed (Glamoč), Germić ef. Šemso (Ljubuški), Čelenka ef. Fikret (Prnjavor), Duzan ef. Nijaz (Kotor Varoš), Delić ef. Samir (Kotor Varoš), Zukorlić ef. Nihad ( Muftijstvo Vojno).

B.S/Preporod.info

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related