Prijem za studente stipendiste IZBNJ

U prostorijama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) u Wiesbadenu je održan prijem za jedan broj studenata stipendanata ovogodišnjeg projekta stipendiranja “Traženje znanja je glavna odrednica islama.”

Sastanku je, pored članova komisije projekta, prisustvovao i predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Zenahir Mraković.

Predsjednik Mraković je čestitao studentima na uspjesima koje postižu.

– Danas, kad su prilično poremećeni prioriteti u mnogim životnim aspektima, ovim projektom mi želimo ukazati da je znanje i traženje znanja treba biti prvi prioritet. Znanje je nešto što vam niko ne može oduzeti, niti ga možete izgubiti,  bez obzira u kakve okolnosti da vas život dovede – kazao je on.

Dr. Amra Hodžić,  kao član Izvršnog odbora, je izrazila zadovoljstvo što su studenti aplicirali upravo u ovome projektu, jer time pokazuju svoju identifikaciju sa Zajednicom.

– Naša želja je da ovo bude lijepa, dobra i korisna priča za vas lično ali i za čitavu Zajednicu – naglasila je Hodžić.

Studenti su ovom prilikom kratko predstavili svoja iskustva.

Senad  Džonlić je iz Gradačca i prije tri godine je upisao mehatroniku na Tehničkom univerzitetu u Darmstadtu.

– Ono što me posebno privlači na fakultetu je spoj teorijskog i praktičnog znanja i zato sam odabrao studij u Njemačkoj – kazao je on.

Sumeja Hadžić je iz Ingolstadta i studira islamsku teologiju u Osnabruecku.

–  Za studiranje islamskih nauka u Njemačkoj usmjerio me je dijelom i moto ovoga projekta, da je znanje osnovna odrednica islama i želim da proširim svoje znanje. U budućnosti sebe vidim u radu sa mladima ili kao vjeroučiteljicu – navela je Hadžić.

Kemal Kikanović je doktorant na Univezitetu u Paderbonu ali i Univerzitetu u Bonnu na studiju komparativne religije i filozofije. Svoje usavršavanje je radio na fakultetima u Istambulu, Jordanu, Omanu, Gracu i sada u Njemačkoj i aktivan je u džematu Bonn.

Hafsa Makić studira na Univerzitetu u Mainzu međunarodni biznis i menadžment.

– Poznavanje jezika me je motiviralo, da studiram međunarodne odnose, sa posebnim osvrtom na ekonomiju i menadžment. Imala sam priliku već boraviti u Maleziji i Istanbulu i upoznati drugačije sisteme i rad – izjavila je ona.

U ime glavnog imama Asim-ef. Jelovac je čestitao studentima na dobivenim stipendijama, uz nadu da će ovaj početni korak, biti početak jednog proaktivnog rada Zajednice. Naglasio je da ovo važan projekat, kojega će IZBNJ nastojati još više proširiti i ojačati, jer se na taj način olakšava našim mladim, perspektivnim studentima, da usavrše svoje obrazovanje i budu aktivni činioci u društvu gdje živimo, a samim tim da doprinesu i općem društvenim napretku.

(Preporod.info)