Primjeri brige o komšijama slabijeg zdravstvenog stanja u džematu Čekaluša

Date:

Od početka pandemije svjedočimo pričama o imamima koji su svojim prisustvom među džematlijama olakšavali i pomagali onima kojima to treba.

Riječ je o aktivnostima koje olakšavaju teškoće i pričama koje se s ponosom prepričavaju. Jedna takva nam dolazi iz džemata Čekaluša, gdje je imam džamije džamije Kulin H. Ali, Eldar ef. Huseinović na kućnim adresama od prošlog petka dostavio korpe sa voćem za deset porodica koje su u izolaciji zbog zaraze korona virusom.

Radi se o članovima džemata koji svoju djecu redovno šalju mekteb i koji zbog specifične situacije nisi bili u mogućnosti doći na džumu taj dan.

Pored praktične koristi ove simbolične hedije u vidu voća i vitamina koja im je bez fizičkog kontakta dostavljena na kućni prag, mnogo je važnija briga koja im je na ovaj način iskazana, a sve uz podršku i motivaciju da se čvrstom vjerom i duhovnošću nose sa ovim izazovom.

U ovim bremenetim vremenima imami su uz svoje džematlije, na usluzi, i riječju i djelom. Cilj je širiti razumijevanje riječi velikana Hasana Basrija koji je rekao: “Meni je draže pomoći bratu u vjeri, kada mu je pomoć potrebna, nego povući se u džamiju mjesec dana čineći ibadet.”

Onako kako narodna poslovica ističe da se prijatelj u nevolji poznaje, s punim pravom možemo zaključiti kako se u vremenima iskušenja posebno istaknu oni koji znaju prepoznati potrebe drugih, te djelovati kao faktor razumijevanja, pomoći i olakšavanja.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related