Primopredaja dužnosti imama u Gornjoj Drežnici

Uz tradicionalni godišnji mevlud u Gornjoj Drežnici džematski odbor u nedjelju 24.9.2017.g. organizirao je svečanu primopredaju imamske dužnosti. Na dostojanstven način ispratili su u konačnu penziju dugogodišnjeg imama u ovom mjestu Džafer ef. Beglerovića i iskazali punu podršku novoimenovanom imamu Ejub ef. Zukiću.

Teško da je bilo boljeg načina da se obilježi 114. godišnjica izgradnje džamije i 20. njene obnove. Mevludski program uz pomoć džematskog hora proučili su mostarski imami. Svečanosti su pored brojnih džematlija iz Gornje i Donje Drežnice prisustvovali vjernici i iz drugih džemata te nekoliko značajnih ličnosti iz javnog, društvenog i političkog života u Mostaru.

{gallery}dreznica g.:::0:0{/gallery}

„Ovaj džemat je sređen, usavršen i upotpunjen. Ima svu potrebnu infrastrukturu koje se ne bi zastidio nijedan drugi u Bosni i Hercegovini.  Pred novim imamom stoji obaveza da bude posvećen duhovnoj i moralnoj obnovi i radu sa svojim džematom. Breme ovog vremena je kako naći načina da okupljamo naše džematlije u velikom broju oko naših zajedničkih vrijednosti, jer vjera određuje cilj i daje vrijednosti našim životima. Zato moramo naći načina da se zna da postoji vrijeme koje se treba odvojiti za ovu našu džamiju, da se zna da nema ništa ljepše i ništa preče u danu džume već doći na džumu“, osvrćući se na cjelokupan povod pored ostalog poručio je mufija mostarski

Džafer ef. Beglerović, sin Ibrahima i Fatime, rođen je 26.7. 1953.g. Gazi Husrev-begovu medresu završio 1974.g. i od tada do danas bio je imam u svom rodnom mjestu. Nikad nije ni pomislio da radi u bilo kojem drugom džematu jer sva iskušenja koja su postojala nadjačala je ljubav prema rodnom mjestu. Koliko god da mu je bilo teško osjećaj da je to časna misija i njegov lični ponos na rodni kraj bi ga uvijek učinili rasterećenim. Sve zasluge pripisao je svom džematu i vrijednim džematlijama. I ta činjenica mu je uvijek bila dodatna motivacija da svima u svemu pomogne i da se svima u punom smislu te riječi stavi na raspolaganje kako bi pomogao svojim rođacima, komšijama svim ljudima u svakom pogledu, da to što rade bude što bolje i na zavidnijem nivo. Na početku njegove službe džemat je bio priličito pasivan. Ezan se s munare čuo samo jednom sedmično – petkom, vjerska pouka bila je skoro potpuno zanemarena. Drežnica je bila najudaljeniji mostarski džemat, 50 kilometara u jednom pravcu od sjedišta Odbora (Medžlisa),. Kontakti  sa Odborom Islamske zajednice bili su rijetki i teški. Nije bilo prevoza, nije bilo puta, nije bilo struje. Faktički i džemat i imam skoro su bili prepušteni sami sebi. Okolnosti i rezultati rada džemata Drežnice, pogotovo nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, u zadnjih dvadest godina, značajno su poboljšani. „Ovaj posao je časan i odgovoran, težak je još više ako se obavlja u svom rodnom mjestu jer treba još više snage i razumijevanja. Časan je jer kada smo sa svojim narodom možemo lakše razumjeti sve potrebe tog džemata  i pokušati naći načina kako im pomoći i učiniti ga još boljim, naći načina preporoditi ga u punom smislu te riječi. U dugogodišnjem radu, koji je trajao pune 43 godine bilo je i lijepih i teških trenutaka. Tako će biti i ubuduće ali znamo da svi mi znamo da uz pomoć Allaha dž.š. i uz saradnju sa džematom svi problemi se mogu riješiti“, kazao je ef. Beglerović. Na kraju se iskreno zahvalio svima koji su mu pomagali u vršenju časne misijske dužnosti.

Kao znak prenošenja emaneta vjere, emaneta džemata Džafer ef. Beglerović je novom imamu Ejub ef. Zukiću poklonio džubu i ahmediju. Ejub ef. Zukic, novi imam u Drežnici rođen je 02.03.1996 godine u Jablanici. Osnovnu školu završio je 2010. godine u Donjoj Drežnici. Iste godine upisao je Karađoz-begovu medresu u Mostaru, i uspješno završio 2014. Godine, nakon čega se upisao na Fakultet islamskih nauka u Sarajavu. Trenutno je apsolvent na  odsjeku Teologija.

U ime džematskog odbora s dužnim poštovanjem prigodne poklone u znak sjećanja na sve što je dobro učinio tokom svoje službe uručili su Senad Pezić, Džemal Mujić i Rifet Mezić. Poklone Džafer ef. Begleroviću i Ejub ef. Zukiću uručio je i Edin Mušić aktuelni  Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, jedan od istaknutijih članova Islamske zajednice u Drežnici. Skupu se u ime Medžlisa IZ-e Mostar obratio i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić.