Prioritet zaštiti mira i ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine

Date:

Predstavnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine (UGBiH) danas su se susreli čelnicima Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) i Naroda i Pravde (NiP).

U sjedištu SDP-a BiH razgovorano je narušenoj društve-političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH, prouzrokovanj neustavnim potezima režima iz bh. entiteta RS.

Članovi UGBiH lideru SDP-a Nerminu Nikšiću iznijeli stavove u vezi s aktuelnom krizom, te namjeru da od svih političkih subjekata traži da zaštita mira, ustavnog poretka, institucija i same države Bosne i Hercegovine budu apsolutni prioritet u njihovim aktivnostima.

Nikšić je podržao aktivnosti UGBiH, istaknuvši da SDPBiH u punom kapacitetu stoji pri stavu da se mora odbraniti mir, državnost, integritet i ustavno-pravni poredak BiH.

U kontekstu aktuelnih političkih pregovora, rečeno je da se neće dozvoliti ni najmanji ustupak onima koji pokušavaju narušiti dostignuti nivo demokratije i napore koji se ulažu u demokratski razvoj Bosne i Hercegovine kao multikulturnog i prosperitetnog društva.

Potcrtano je da se SDP BiH zbog udara na ustavno-pravni poredak povukao iz pregovora o izmjeni Izbornog zakona, jer smatraju da se u ovim kriznim vremenima ne može razgovarati o tako važnim temama.

Zaključeno je da svi moraju raditi na čuvanju mira, prosperiteta, međunarodnog subjektiviteta i teritorijalnog integriteta, te Ustava Bosne i Hercegovine.

Nakon susreta u SDP-u BiH, delegacija UGBiH je istim povodom posjetila i sjedište NiP-a, gdje su se sastali sa predsjednikom NiP-a Elmedinom Konakovićem i političkim direktorom te stranke Rusmirom Pobrićem.

Konaković se zahvalio članovima UGBiH na aktivnostima koje provode u kontekstu prevladavanja aktuelne krize, “jer je to i očekivano od njih koji imaju veliko životno iskustvo, iskustvo iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, nesporan moralni kredibilitet i patriotizam prema Bosni i Hercegovini”.

Istakao je da on lično, rukovodstvo i članstvo NiP-a imaju jasan i nepokolebljiv stav po pitanju ugrožavanja ustavno-pravnog poretka i mira, te da su u punoj mjeri angažovani kako u parlamentarnoj borbi za našu državu, tako i u kontaktima sa međunarodnim djelatnicima u kojima šire istinu o onome što se događa i što se događalo u Bosni i Hercegovini.

Konaković je podsjetio da članovi Naroda i pravde obilaze povratnička naselja u bh. entitetu RS, ocijenivši to važnim zadatkom.

Dodao je kako daje punu podršku aktivnostima Udruženja generala Bosne i Hercegovine, te istakao da će NiP istrajati u zajedničkoj borbi, zajedno sa svim patriotskim bosanskohercegovačkim institucijama, strankama i organizacijama.

U sastavu Udruženja generala Bosne i Hercegovine bili su predsjednik Rizvo Pleh, generali Mustafa Polutak, Džemal Merdan, Enes Husejnović i generalni sekretar Sadik Klinić.

UGBiH, u skladu sa zaključcima, nastavlja susrete sa probosanskohercegovačkim i patriotskim strankama u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ovog udruženja.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related