Pripreme za hadž – hodočasnici u sedmodnevnoj izolaciji u Saudijskoj Arabiji

Date:

Hodočasnici, koji su ove godine ispunili zdravstvene i opšte uslove propisane za hadž, nalaze se u kućnoj izolaciji koja traje sedam dana, prema zdravstvenom protokolu koji je za hadž odobrila Vlada Kraljevine Saudijske Arabije. s ciljem borbe protiv pandemije koronavirusa.

Ministarstvo za hadž i umru objavilo je da će zdravstveni standardi biti glavna odrednica za odabir hodočasnika za hadž u 1441. hidžretskoj godini, zajedno s pregledom zdravstvenog protokola korona virusa prije putovanja u Meku i još jednom kućnom izolacijom nakon završetka obreda hadža, javila je Saudijska državna novinska agencija SPA.

Saudijska Arabija je ranije ovog mjeseca objavila nova zdravstvena pravila u cilju sprečavanja širenja korona virusa tokom ovogodišnjeg hadža, uvodeći zabranu okupljanja i sastajanja među hodočasnicima, kao i zabranu dodirivanja Ka'be.

Ova zemlja je donijela odluku u junu da ograniči broj lokalnih hodočasnika na oko hiljadu ljudi, kako bi spriječila širenje koronavirusa, nakon što je muslimanima izvan Kraljevine zabranila dolazak na hodočašće ove godine, i to po prvi put u modernoj historiji.

Kraljevina je donijela odluku da se ovogodišnji hadž zbog pandemije korona virusa organizuje samo sa manjim brojem predstavnika različitih nacionalnosti koji žive u Saudijskoj Arabiji.

Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije navelo je u svom saopćenju da će se prioritet dati stranim hodočasnicima kojima će biti dodijeljeno 70 posto raspoloživih mjesta.

Uslovi koje mora ispunjavati svaka osoba odabrana da obavi hadž ove godine su: negativan rezultat testa na koronavirus, da nije ranije obavila obred hadža, da je životne dobi između 20 i 50 godina i da ne nema hroničnih bolesti.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related