Pripreme za ramazan: Očistimo svoje džamije i džamijske hareme

Date:

Muslimani u Bosni i Hercegovini su ramazan oduvijek doživljavali kao poseban mjesec vršeći temeljite pripreme za njegov dolazak, a posebna pažnja uvijek se posvećivala čišćenju džamija i džamijskih harema, koji su odraz ili ogledalo jednog džemata, sredine, mahale, čaršije ili grada.

Percepcija džamijskog prostora je najbolje ilustrirana kroz našu kolektivnu brigu o tom časnom prostoru.

U ovom vremenu, kada ramazan dočekujemo u stanju pandemije i kada će vjerske aktivnosti tokom ramazana u našoj domovini biti organizovane u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa, posebno težište treba staviti na čistoću džamija i higijenske uslove (dezinfekcija prostora, korištenja maski i zaštitnih rukavica, dezinfekciono sredstvo za džematlije i sl.)

Sve navedeno je svojevrstan poziv svim imamima, članovima džematskih odbora i džematlijama da organiziraju akcije čišćenja svih naših džamija i džamijskih harema.

Lijep primjer po tom pitanju predstavlja slučaj predramazanskog uređenja Šehidske džamije na Sokolju. Džematlije ove džamije predvođene imamom Mehmed-ef. Kordićem i članovima Mreže mladih preduzeli su akciju uređenja enterijera i eksterijera džamije, uz proljetne radove na uređenju džamijskog harema.

Rezultate ove akcije pogledajte u galeriji.

(sarajevskimedžlis.ba)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related