Priručnik za vjerske službenike koji rade sa žrtvama silovanja u ratu

Ova publikacija rezultat je saradnje Međureligijskog vijeća BiH sa UNFPA, Populacijskim fondom BiH, uz podršku Britanske ambasade u BiH.

Sarajevo, 13. decembar 2018.U prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu danas je predstavljena specijalna publikacija Međureligijskog vijeća u BiH –  „Priručnik za vjerske službenike koji rade sa žrtvama silovanja u ratu“. Osim podrške osobama koje su preživjele seksualno nasilje u ratu, brojni vjerski službenici u BiH su se posvetili i mobiliziranju lokalnih zajednica u BiH, kako bi aktivno učestvovale u borbi protiv stigmatizacije pomenute populacije. Ovaj priručnik, prvi takve vrste na globalnom nivourezultat je zajedničkih napora stručnjaka četiri vjerske zajednice. Predstavlja nastavak saradnje između Međureligijskog vijeća BiH i UNFPA, Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH, koja je započela 2017. godine usvajanjem Zajedničke deklaracije Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini o ublažavanju stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje za vrijeme rata.

– Pitanje seksualnog nasilja u konfliktima nije stvar prošlosti – njegovi uticaji žive kao akumulirana trauma koja se prenosi na sljedeće generacije. UNFPA vidi rad na ovoj tematici kao posvećenost budućnosti, jer se seksualno nasilje ne dešava samo tokom rata, već i u miru. Zbog toga je UNFPA ponosna na partnerstvo sa MRV-om od 2017. godine, kada smo podržali usvajanje značajne deklaracije Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini o suzbijanju stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu, a potom i izdavanje ovog Priručnika, izjavila je dr. Doina Bologa, predstavnica UNFPA, Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH.

Kako stoji u Priručniku, predstavnici četiri vjerske zajednice u BiH su se usaglasili da su „vjerski službenici u dobroj prilici da direktno utječu na svijest društvene zajednice o pogubnosti stigme, kao i na potrebu stigmatiziranih žrtava ratnog zločina silovanja da ne pokleknu pod teretom predrasuda i ljudskog nehaja i ne zapadnu u vlastitu samostigmatizaciju iz koje se mnogo teže ponovo uključiti u društvo“. 

Podršku Međureligijskom vijeću u njegovim nastojanjima da umanji stigmatizaciju osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu pruža i ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini. 

-Seksualno nasilje u ratu je fizička rana, a stigma ožiljak društva koji, ukoliko se ne tretira, postaje kamen spoticanja za ove i naredne generacije. Nakon usvajanja Deklaracije, kojom se osuđuje stigmatizacija osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu, danas Međureligijsko vijeće BiH donosi i Priručnik za vjerske službenike koji rade s preživjelima. Ovi dokumenti pokazuju da vjerske zajednice i njihove vođe u BiH idu ispred svih ostalih u svijetu u osudi stigmatizacije preživjelih i pronalaze načine kako im se približiti i pružiti pomoć na najprikladniji način. Bilo nam je zadovoljstvo da podržimo MRV u ovom veoma bitnom pitanju za Vladu Velike Britanije, rekao je Matthew Field, britanski ambasador u BiH.

{gallery}mrv:::0:0{/gallery}