Pristup siromašnih vakcinama protiv korona virusa pomažu 64 bogate države

Date:

Više od 60 bogatih država pridružilo se programu koji podržava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kako bi se siromašnim zemljama olakšao pristup vakcini protiv korona virusa, ali SAD i Kina nisu na popisu objavljenom u ponedjeljak.

Svjetska zdravstvena organizacija koja koordinira s Globalnim savezom za vakcine i imunizaciju (GAVI) i Koalicijom za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI) stvorila je mehanizam čiji je cilj osigurati pravedniju distribuciju svih budućih vakcina protiv Covida-19.

Mehanizam, poznat kao Covax, nastoji prikupiti sredstva potrebna za osiguravanje vakcina za 92 zemlje s niskim dohotkom i drugih ekonomija koje su se prijavile.

Svjetska zdravstvena organizacija poticala je bogatije države da uplate sredstva do kraja prošle sedmice, a kad je rok prošao, 64 države su uplatile novac, a još 38 se trebalo pridružiti “narednih dana”, navele su tri organizacije u zajedničkom saopćenju, prenosi AFP.

Među onima koji su se prijavili su “Evropska komisija … u ime 27 država članica EU plus Norveška i Island”, navodi se.

Sjedinjene Države, koje su pod predsjednikom Donaldom Trumpom neumorno kritizirale WHO-ovo postupanje s pandemijom i koje su u postupku povlačenja iz organizacije, nisu na popisu.

A nema ni Kine, gdje se novi korona virus prvi put pojavio krajem prošle godine, također.

– Svrha sistema Covax je pokušati sarađivati sa svim zemljama svijeta – rekao je šef GAVI-ja Seth Berkley na virtualnom brifingu kada su ga pitali o odsutnosti Kine s popisa.

– Uvjeravam vas da smo razgovarali i da ćemo i dalje razgovarati sa svim zemljama – dodao je, prenosi Fena.

Uz rad na tome da se više zemalja pridruži Covaxu, Berkley je rekao da postoji i trajni dijalog sa zemljama proizvođačima vakcina o tome “da one budu dostupne i drugima u svijetu .”

Cilj je da Covax osigurati dvije milijarde doza sigurnih i učinkovitih vakcina do kraja 2021. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je za njen cjelokupni program ACT-Accelerator, koji uključuje Covax, ali i globalnu saradnju u razvoju i osiguranju jednakog pristupa testovima i liječenju Covid-19, te jačanju zdravstvenih sistema potrebno oko 38 milijardi dolara.

Do sada su dobivene samo tri milijarde dolara.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je optimizam da je toliko zemalja – koje predstavljaju gotovo dvije trećine globalne populacije – pristalo sudjelovati u mehanizmu.

Ukupno 156 zemalja pridružilo se globalnoj inicijativi COVAX .

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related