Privredna komora USK: Osjetan pad proizvodnje i izvoza robe

Date:

Predsjednik  Privredne komore Unsko-sanskog kantona (USK) Enes Ružnić potvrdio je kako je pandemija koronavirusa i u ovom kantonu uslovila osjetan pad industrijske proizvodnje i izvoza robe kada je u pitanju 2020. godina. Sve to je, logično, prouzrokovalo i veći broj nezaposlenih građana.

– Industrijska proizvodnja u odnosu na prethodni period manja je za otprilike osam posto, a slični su podaci i brojke kada je u pitanju izvoz robe s područja USK. Moramo uzeti u obzir da raspolažemo podacima za prvih deset mjeseci 2020. godine, tako da bi te brojke nažalost mogle biti i malo veće. Sasvim je onda logičan podatak i da se nezaposlenost kreće upravo u okviru tih brojki – rekao je Ružnić.

Financijska pomoć i subvencije stigle su od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Kantonalne vlade i gradskih, odnosno općinskih vlasti.

– Pomoć od federalnog nivoa vlasti stigla je u dva navrata. Covid zakonom osigurana su sredstva za doprinose na minimalne plate za određeni broj mjeseci, a druga pomoć na federalnom nivou u iznosu od 100 miliona KM podijeljena je na različite sektore, u okviru kojih je pomognut rad privrednika i iz ovog dijela Federacije BiH. Što se tiče intervencije Kantonalne vlade imali smo jedan javni poziv koji je pokrio troškove minimalnih plata za jedan i po mjesec, te se uskoro nadamo i drugom javnom pozivu – kazao je predsjednik Privredne komore USK, prenosi Fena.

Ovih dana upravo u prostorijama Kantonalne privredne komore potpisani su i ugovori o dodjeli financijske pomoći izvoznim privrednim društvima u sektoru industrije u skladu s Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH.

– Ovdje je s područja Unsko-sanskog kantona subvenciju dobilo 39 privrednih društava, u nešto većem ukupnom iznosu od 1.450.000 KM. Posmatrajući procente, to je 4,84 posto od ukupnog iznosa granta, koji je 30 miliona maraka – dodao je Ružnić.

Naglašeno je kako je drugi krug subvencionaranja Vlade Federacije BiH značajno popravio cjelokupno stanje, pogotovo ako se uzme u obzir da su posebni grantovi namijenjeni i turističkim radnicima i ugostiteljima, te poljoprivrednicima i drugima.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related