Priznanje “Kralj Tvrtko“ pripao Adamiru Jerkoviću

 

 U Zemaljskom muzeju u Sarajevu 14. juna pred velikim brojem posjetitelja, među kojima su bili Visoki predstavnik Valentin Inzko i potpredsjednik Vlade Federacije BiH Vesko Drljača, uručena su priznanja Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine najzaslužnijim arhivističkim radnicima, pojedincima i organizacijama.

Najznačajnije arhivističko priznanje „Kralj Tvrtko Prvi Kotromanić“, koje od ove godine ustanovljuje i dodjeljuje Arhiv Federacije kao svebosanskohercegovačko priznanje, pripalo je prof. dr. Adamiru Jerkoviću, direktoru Arhiva Federacije, za međunarodno prezentovanje Bosne i Hercegovine, ukupan arhivistički doprinos kao i stabilizaciju Arhiva Federacije u minulim godinama. Nezavisni žiri je ovu odluku donio jednoglasno. Priznanje je u ime premijera Federacije Bosne i Hercegovine g. Fadila Novalića uručio njegov izaslanik Denijal Pelidija.

Bosanskohercegovačko priznanje „Bosanski stećak“ pripalo je istaknutom arhivisti dr. Andreju Rodinisu iz Arhiva Bosne i Hercegovine i diplomiranom pravniku Zoranu Mačkiću iz Arhiva Republike Srpske za doprinos razvoju domaće arhivistike i za ukupnu radnu posvećenost.

Bosanskohercegovačko priznanje „Bosanski stećak“ uručena su i stranim državljanima: šefu arhivista Litvanije prof. dr. Ramojusu Kraujelisu i sekretaru turske općine Yalova g. Hasanu Soygüzelu za njihov lični angažman u širenju prijateljstva sa litvanskim i turskim narodom i za doprinos razvoju međunarodnih veza, arhivske nauke i afirmaciji Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine u svijetu.

Pismenu pohvalu u vidu plakete, Žiri je dodijelio arhivisti profesoru Admiru Hadroviću, zaposlenom u Arhivu Federacije Bosne i Hercegovine, te novinaru „Oslobođenja“ Nisadu Selimoviću i Jutarnjem programu TV Sarajevo.

Priznanja su uručena povodom 9. juna Međunarodnog dana arhiva koji je proslavio Arhiv Federacije izložbom Litvanskog nacionalnog arhiva.