Priznanje „Muderris Derviš ef. Spahić“ dodijeljeno Džafer ef. Gračiću

Prigodan program sadržan u učenju Kur-ana, zikira i mevluda kojim su evocirane uspomene na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju izveli su imami Medžlisa IZ Teslić, nakon čega su se prisutnim obratili: imam džemata Stenjak Sifet ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa IZ Teslić Džafer ef. Gračić i muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović.

Priznanje i nagradu ”Muderris Derviš ef. Spahić” ustanovio je muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović. Priznanje i nagrada dodjeljuju se jednom godišnje za doprinos na polju vjersko-prosvjetnih aktivnosti, istaknutim alimima, muftijama, glavnim imamima, imamima, hatibima, muallimima i muallimama. Komisija za dodjelu priznanja i nagrade ”Muderris Derviš ef. Spahić”, u sastavu: muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović, mr. Jakub ef. Salkica i Edin ef. Kavazović, na svojoj sjednici održanoj u ponedjeljak 26. 09. 2016. godine, u Zenici, donijela je Odluku da se ovogodišnje priznanje i nagrada ”Muderris Derviš ef. Spahić” dodijeli Džafer ef. Gračiću. Džafer ef. Gračić rođen je 1. jula 1966 godine u Starini, općina Zenica. Osnovnu školu završio je 1980./81. u Nemili, a Gazi Husrev-begovu medresu 1984./ 85. godine u Sarajevu. Iste godine se upisuje na tadašnji Islamski teološki fakultet čije studije, uz jednogodišnje služenje vojnog roka, okončava 21. oktobra 1991. godine odbranom diplomskog rada pod naslovom Vakufi u Zenici. Akademske 2009./2010 g. upisuje se na postdiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Od 1. 02.1992. do 15. 01 1996. g. bio je imam, muallim, hatib, daija u Češkoj Republici.

Ponovno je organizirao rad Islamske zajednice u Češkoj Republici, koji je bio zamrznut od završetka Drugog svjetskog rata. Dao je veliki doprinos na humanitarnom, kulturnom, obrazovnom, informativnom i političkom planu. Radio je na zbrinjavanju izbjeglih iz Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici. U više navrata organizirao je pomoć za Bosnu i Hercegovinu. Od 18.01. 1996. do 01. 7. 2011. godine radi na poslovima imama, hatiba i muallima u džematu u Tuttlingenu, Njemačka. Organizuje tribine, predavanja, i razne kulturne manifestacije u okviru džemata. Proširuje džemat na dvadesetak gradova južnog Badena i otvara nove punktove. Često puta je u ulozi referenta na redovnim seminarima imama, koji se organiziraju u Njemačkoj. Učesnik je nekoliko simpozija i okruglih stolova u okviru interreligijskog dijaloga i integracijskih procesa u Njemackoj. Školske 2004./2005. godine je predavao vjeronauku u njemačkoj školi u okviru pilot projekta. Godine 2011. izabran za generalnog sekretara Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. 01. jula 2011. godine postavljen za glavnog imama MIZ Teslić gdje je i danas. Na izborima 2014. godine izabran za člana sabora Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Služi se arapskim, njemačkim, českim i engleskim jezikom.

Gore navedeno opredijelilo je komisiju da odluči da se priznanje i nagrada ‘’Muderris Derviš ef. Spahić’’ za 2016. godinu dodijeli Džafer ef. Gračiću.