Prnjavor: Šehidski mevlud u džematu Puraći

Date:

U džematu Puraći, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) (MIZ) Prnjavor, danas je proučen tradicionalni “Šehidski Mevlud”, u znak sjećanja na ubijene mladiće u ovom džematu.

Mevlud su proučili imami MIZ Prnjavor, uz poštivanje mjera fizičke distance i  nošenje zaštitnih maski, te poštivanje mjere javnog okupljanja do pedeset osoba.

Na današnji dana juna 1992. godine ubijena su četiri nedužna mladića, iza kojih su ostale njihove porodice.

Da se šehidi Bosne i Puraća pamte, svjedoči okupljanje i učenje Mevluda svakog 2. juna, kao i Šehidsko turbe podignuto nad njihovim kaburima.

Nakon klanjanja podne namaza, vjernicima i porodicama ubijenih šehida, prvo se obratio imam džemata Puraći Selim ef. Odobašić, koji je poselamio prisutne i zahvalio svima koji su na bilo koji način, da li moralno ili materijalno, pomogli organizaciju ovogodišnjeg “Šehidskog Mevluda”.

Mevludski program počeo je učenjem Ja-sina, a završen je vazu-nasihatom glavnog imama MIZ Prnjavor Fikret-ef. Čelenke.

Glavni imam je ovom prilikom prenio selame muftije banjalučkog Nusret ef. Abdibegovića, koji zbog obaveza nije mogao prisustvovati današnjem mevludu.

– Okupili smo se danas ovdje da sačuvamo tradiciju “Šehidskog Mevluda”. Ovi šehidi su dali svoje živote i dali su nama u emanet da mi, na generacije koje dolaze poslije nas, prenesemo obavezu sjećanja i prisjećanja na naše bosanske uzorite šehide, jer su oni dali ono što je dunjalučkim očima gledano  najvrednije, a to je život – rekao je Fikret-ef. Čelenka.

Istakao je da je vrlo važno za sve nas da se zajedno na jednom mjestu prisjećamo ovakvih događaja, jer nas na to, osim Allaha dž.š. i Poslanika a.s., obavezuju i naši šehidi.

Glavni imam je podsjetio  da mi, muslimani, vjerujemo u milost i oprost Allaha dž.š., ali da isto tako i gajimo običaj praštanja, ali i nezaboravljanja.

Rekao je da se u Puraćima kod Šehidskog turbeta sastajemo i podsjećamo na to, kako bismo gradili još bolji ambijent za život i suživot svih ljudi na ovom području, uz dovu Allahu da se nikome nikada više ne dogodi ono što se nama dogodilo.

(Adnan Selimović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related