Problem kojeg zovemo “muška neplodnost”

Smanjen fertilitet pogađa podjednako i muškarce i žene, s tim da muška neplodnost u ukupnom broju bračne neplodnosti danas doseže i 50 posto sa tendencijom rasta. Prema demografskoj statistici u BiH u 2015. godini, u ukupnoj populaciji od 3.835.330, blizu skoro 87.630 parova u Bosni i Hercegovini treba potpomognute reproduktivne terapije kako bi ostvarili trudnoću

Ako se problem javlja kod muškarca, to se zove “muška neplodnost”. Muškarci bi trebali biti svjesni zašto se muška neplodnost javlja i na koji način mogu tražiti adekvatno medicinsko rješenje. Hirurg Doc. Dr. Emre Bakircioglu specijalista urologije, andrologije i muške neplodnosti sa klinike New Life iz Sarajeva ističe kako kod muškaraca, proizvodnja sperme počinje u doba adolescencije i nastavlja se i kasnije u životu. „Broj i kvaliteta sperme varira individualno, od osobe do osobe, počevši od genetskog naslijeđa, ranog razvoja u maternici majke, pa sve do fizioloških promjena kojima su izloženi tokom života.“ Dr. Emre navodi da uživanje droga i alkohola značajno utiče na kvalitet i proizvodnju muških stanica. „S druge strane, iako nalaz pokazuje da je broj spermatozoida uredan i pokretljivost zadovoljavajuća; u kasnijem životu visoka temperatura, infekcija, previše konzumiranja alkohola i cigareta može značajno smanjiti broj i kvalitet spermatozoida.“

„Broj i kvalitet sperme je moguće poboljšati tokom života; redovnom i zdravom ishranom i antioksidans tretmanima uz savjete ljekara.“

VRHUNSKI TRETMAN I U BOSNI I HERCEGOVINI

U BiH je većina pacijenata koji imaju probleme s neplodnošću ranije odlazila u druge zemlje radi terapija gdje su u te svrhe trošili mnogo novca i vremena. Danas je to dostupno i u Bosni i Hercegovini prije svega zbog same blizine i dostupnosti IVF klinike sa visokim standardima, ali i finansijskih uslova. Oprema i procesi koji se primjenjuju u našoj zemlji ne zaostaju za svjetskim trendovima i dostignućima niti u jednom segmentu. Čak statistički podaci govore o tome da uspješnost ostvarenja trudnoće medicinski potpomognutom oplodnjom na klinici New Life iznosi oko 60 posto u posljednje dvije godine.

Situacija u Bosni i Hercegovini uzrokovana ratnim dešavanjima, dug period oporavka privrede i drugi socijalni aspekti ne olakšavaju svim pacijentima izvođenje određenih tretmana liječenja neplodnosti koji su još uvijek najprihvatljiviji u Bosni i Hercegovini u odnosu na zemlje okruženja.

Učešće vlade i društva zavisi od ekonomije, politike, religije, etike i mnogih drugih faktora. U nekim zemljama vlade, privatna osiguravajuća društva i neke civilne organizacije podržavaju ovaj vid liječenja te plaćaju za najmanje dva ili tri pokušaja IVF tretmana. Međutim, u nekim drugim zemljama, pacijenti su prinuđeni sami platiti cijenu tretmana.

Zejd Šoto, menadžer klinike “New Life”, problematičnim smatra odnos društva, države i zdravstvenih fondova prema parovima koji se liječe od neplodnosti: “Na osnovu prosječne plate u BiH, možemo zaključiti da je vrlo teško nekome osigurati finansijske uvjete da bi mogao priuštiti jedan tretman vantjelesne oplodnje. Zbog potrebe naših klijenata, zaključili smo ugovore s bankama BBI i Ziraat o finansijsko‑kreditnim proizvodima. Ipak, mislim da vlada i osiguravajuća društva moraju na neki način podržati pacijente kroz usvajanje novih propisa koji će olakšati pacijentima podvrgavanje ovim tretmanima.”

PRIORITET JE ZADOVOLJSTVO PACIJENATA

Zejd Šoto ističe da je prioritet klinike prije svega zadovoljstvo pacijenata, gdje cjelokupno osoblje snosi odgovornost za ovaj zadatak: „Prije svega naš tim je sačinjen od iskusnih ljekara specijalista za neplodnost, tima iskusnih embriologa, laboratorijskih inžinjera i medicinskih sestara/tehničara. Naš cilj je razvoj i implementacija najboljeg individualnog plana liječenja i, ako je potrebno, individualnog istraživanja sa ciljem postizanja najvišeg nivoa zadovoljstva pacijenata“.

Također navodi da su svim pacijentima na raspolaganju terapije visokih standarda kao u drugim razvijenim zemljama, ali uz niže cijene i veću udobnost u njihovoj državi, što je svakako najvažnija prednost za pacijente. U isto vrijeme, postoji svjesnost da su prava pacijenata na prvom mjestu.

„Prije svega, rad u oblasti ljudske embriologije nosi sa sobom veliku odgovornost, jer radimo sa živim jajašcima, spermijima i embrionima koji će postati bebe naših pacijenata koji dugo čekaju da postanu roditelji. Dok god ima nade mi smo tu da pokušamo zajedno dovesti do ishoda koji će rezultirati da bračni parovi dobiju bebu. Naravno, ne budimo lažnu nadu nikome. Vrlo smo iskreni u onome što radimo. Ne postoji pesimistična ili optimistična varijanta, mi se trudimo da budemo vrlo realni; da ljudi shvate rizik, mogućnosti, vjerovatnoću i šanse za uspjeh“ – kaže Šoto.

S obzirom na to da je IVF nova tema u BiH, kao što je i u drugim zemljama u razvoju, od iznimne važnosti je saradnja IVF stručnjaka u BiH sa organima vlasti kako bi se usvojili propisi koji će koristiti pacijentima. Kako bi se ovo postiglo, potrebno je da pravnici, različiti vjerski autoriteti, mediji, specijalisti za neplodnost, urolozi, psiholozi i predstavnici ministarstava zdravstva sarađuju kako bi se propisi prilagodili ovoj oblasti medicine.

 

POLIKLINIKA NEW LIFE – adresa i kontakt: