Prof.dr. Fahira Fejzić-Čengić: Post je veličanstvena forma

Date:

Mjesec ramazan je prilika da se u duhu zajedništva njeguju univerzalne vrijednosti, o čemu je za Radio BIR govorila prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić, profesorica na Fakultetu političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Vjerski odgoj mladih ljudi ojačava njihov um, njihovu dušu, to je srž svake ličnosti. Ova vrsta odgoja potiče iz okrilja porodice, kako navodi profesorica Fejzić-Čengić.

– Moja deviza je da ono što iz kuće ne ponesemo, ne možemo nigdje drugo naći. To je kuća, sa krovom, pragom, sa svim svojim simbolima. Unutra su najljepše, najintimnije stvari, one se duboko moraju usađivati u dušu i srce. Majka je tu da ponavlja, otac je tu da ponavlja, da imamo, da nemamo, da se radujemo, da tugujemo, sve su to činioci života. Sve je jako važno, ali je iznad svega potrebno da komuniciramo, da smo jedni s drugima, da smo milostivi. Kad nam fali ovog blagostanja, milostivosti, potražimo u sebi. Ako utišamo svekoliku buku oko nas, ako se okrenemo sebi, zavirimo u nutrinu, pronaći ćemo ono perzijsko carstvo – slojevito i posebno – kazala je profesorica.

Odustajanje od namirnica pomaže nam da se osjećamo stopljeno sa svime oko sebe. Profesorica Fejzić-Čengić tvrdi da post može biti intelektualni vodič za one koji ga praktikuju.

– Post ima hiljadu velova. Od svih propisa, Allah Uzvišeni kaže da je samo to Njegovo “Post je Moj i ja za njega nagrađujem”. Post je veličanstvena forma, pogledajmo samo koliko je racionalnih dokaza da je to što osjećamo toliko dobro da tu praksu ne smijemo da izostavljamo – rekla je.

Prema njenim riječima, u mubarek danima ramazana tehnički, mehanički očistimo svoje tijelo.

– Kroz dane ramazana vidimo da je hrana samo prividno važna, ona zapravo nije bitna ako nemamo duhovnu hranu, ako se ne stopimo sa svim titrajima. Pouzdano znam i iskoristiti ću priliku da to kažem, pišem i kada jedem i danima kada postim, ali puno ljepše i lakše pišem kada postim. Ovo je posebna dimenzija, s onu stranu, koju ne mogu riječima izreći – zaključuje profesorica Fejzić-Čengić.

(Rabija Arifović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related