Prof. dr. Franjo Topić: Moramo početi od sebe

Date:

Foto: Ins.ba

Profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Franjo Topić u autorskom tekstu osvrnuo se na obilježavanje 4. februara, Međunarodnog dana ljudskog bratstva i sestrinstva, te prenio neke od poruka koje je Papa Franjo uputio s ovog događaja.

Ovogodišnji događaj održan je virtualno, a prisustvovali su mu Papa Franjo, šejhu-l-Azhar Ahmed Al-Tayyeb, glavni sekretar UN-a António Guterres, prijestolonasljednik Abu Dhabija šeik Bin Zayed i drugi.

Ovom prilikom dodijeljene su i nagrade “Šeik Bin Zayed” – sekretaru Guterresu i Latifi Ibn Ziaten, Marokanki koja živi u Toulouseu u Francuskoj, čijeg je sina Imada 2012. godine ubio Mohamed Merah. Od tada se posvetila radu s mladim ljudima i posebno promicanju mira i međureligijskog dijaloga.

Međunarodni dan ljudskog bratstva i sestrinstva obilježava na dan kada su 2019. godine u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) Papa i šejhu-l-Azhar potpisali Deklaraciju o ljudskom bratstvu.

Profesor Topić je u tekstu podsjetio kako je Papa istakao da je bratstvo izazov stoljeća i našega vremena riječima “Ili smo braća ili ćemo se uzajamno uništiti”, jer “svijet bez braće je svijet neprijatelja”.

– Posebnu odgovornost za bratstvo i sestrinstvo imaju najveće svjetske religije kršćanstvo i islam kojima pripada gotovo pola cijeloga čovječanstva. Papa je govorio i o opasnostima od izabiranja drugog puta, puta ravnodušja, koje može biti “vrlo istančani oblik neprijateljstva”. Ne možemo prati ruke udaljenošću i nebrigom. Ili smo braća ili će sve propasti. To je granica, potcrtao je Papa, na kojoj trebamo graditi, to je izazov našega vremena, to je “nova granica čovještva” – naveo je dr. Topić.

Kako dodaje, Papa je zahvalio šejhul-Azharu, nazvavši ga bratom, prijateljem, pratiocem u izazovima i opasnostima u borbi za bratstvo, te je zahvalio i šeiku Mohammedu bin Zayedu, “što je vjerovao u taj projekt”. Zahvalio je i moderatoru proslave, sudiji Abdelu Salamu, sekretaru Visokog odbora za ljudsko bratstvo, mješovitom kršćansko-islamskom odboru formiranom po potpisivanju Deklaracije.

Pojašnjavajući zbog čega se mnogi pitaju i u Crkvi zašto Papa naglašava važnost bratstva i sestrinstva i zašto se toliko zauzima za mir među vjernicima i među svim ljudima, Dr. Topić navodi da je temelj tome u “utemeljitelju kršćanstva Isusu Kristu”, koji u evanđeljima često spominje mir, a samo jednom rat i koji preporučuje svojim sljedbenicima da se zauzimaju za mir i stvaranje ozračja mira.

On dalje navodi kako novija historija svjedoči da se Crkva i pape snažno zauzimaju za širenje ideje i stvarnosti mira, ukazujući na angažman Ivana XXIII, ali i Pape Ivana Pavla II, koji se snažno zauzimao za mir u svim ratnim žarištima od, Iraka do Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

– Osim temeljnog teološkog razloga važan je razlog truda oko mira i bratstva taj što su više puta u povijesti vodili vjerski ratovi. Sazrela je misao kod mnogih vjerskih lidera da se ne može u ime vjere i u ime Boga ubijati. Stoga je bitno širiti i usvajati tu ideju – navodi dr. Topić.

Smatrajući da se u posljednje vrijeme pojavilo mnoštvo lijepih inicijativa koje promoviraju Ljudsko bratstvo, dr. Topić je pozvao da “počnemo od sebe”, sa zaključnim idejama Deklaracije za koju Papa Franjo i šejhu-l-Azhar Ahmed Al-Tayyeb žele da bude “poziv na pomirenje i bratstvo među svim vjernicima, pa i među vjernicima i nevjernicima te među svim ljudima dobre volje”.

– A što je za vjernike dodatno važno pa i obvezujuće, oni žele da Deklaracija “bude svjedočanstvo veličine vjere u Boga koja ujedinjuje podijeljena srca i uzdiže ljudsku dušu” – poručio je dr. Topić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related