Prof. Haušić o milosti i oprostu

Date:

U večerašnjoj emisiji Poruka vjere, poruka dobra u iftarskom programu televizije BIR, Salih ef. Haušić, profesor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, govorio je o milosti i oprostu.

Uz osvrt na milosti Allaha dž.š. o kojima se često govori, profesor Haušić je tokom razgovora sa Aminom Svraka podsjetio na posebnost mjeseca ramazana u tom smislu, savjetujući da se ovo vrijeme posebno iskoristi.

– Ovo vrijeme, samo po sebi je ispunjeno Allahovom, dž.š., Milošću. U ramazanu se otvore sve džennetske kapije i otvorene su tokom čitavog ramazana – slikovito i motivirajuće je opisao ramazansko vrijeme.

Ukazujući na važnost suštinskog pristupa onome o čemu govorimo, profesor je upozorio da velike riječi, poput govora o milosti, ne bi trebale biti samo forma sadržana na jezicima, nego nešto što kao vjernici razumijevamo, proživljavamo i osjećamo.

– Volio bih da to osjetimo, volio bih da to ne bude samo govor o milosti – naglasio je profesor Haušić.

Povezujući misao o ramazanskoj posebnosti sa činjenicom o prolaznosti vremena, skrenuo je pažnju na značaj dove u ovom periodu, kao i stalnog nastojanja da  se bude u okrilju milosti i veze sa Stvoriteljem.

– Dođe ramazan i prođe. Rahmet se nudi, na dohvat ruke, samo podigni dlanove, traži, moli Ga – kazao je.

Serijal Televizije BIR Poruka vjere, poruka dobra emituje se u iftarskom programu tokom cijelog ramazana a sniman je u auli Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Emisiju uređuju Emira Musa, Edin Hamzakadić, Maid Dizdarević i Amina Svraka.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related