Prof. Zijad Ljevaković: Suština islama je srednji put

U emisiji Poruka vjere, poruka dobra koja se emituje u iftarskom programu televizije BIR, o srednjem putu govorio je profesor tefsira Zijad Ljevaković.

– U posljednje vrijeme se intezivirao govor o srednjem putu, a sama suština islama je mjera, srednji put i srednja rješanja. Jedan savremeni islamski teoretičar je rekao da biti umjeren ne znači biti prosječan, već izbjegavati krajnosti – ističe prof. Ljevaković.

Napomenuo je da mnogo savremenih autora pokušava definirati islam kao vjeru mjere, vjeru koja omogućuje čovjeku da nađe mjeru u svom vlastitom životu, društvu, u svijetu u kojem živi, pa i u biološkom svijetu koji ga okružuje.

– Osnovna poruka Stvoritelja jeste “Nemojte remetiti poredak na zemlji koji je Allah dž.š. postavio”. Narušavanjem ravnoteže u pojavnom svijetu najviše se šteti životu a i samom čovjeku unutar života – ukazao je prof. Ljevaković.

Sa profesorom Zijadom Ljevakovićem razgovor je vodila Emira Musa.

Serijal Televizije BIR Poruka vjere, poruka dobra emituje se u iftarskom programu tokom cijelog ramazana a sniman je u auli Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Emisiju uređuju Emira Musa, Edin Hamzakadić, Maid Dizdarević i Amina Svraka.

(Preporod.info)