Profesor Fatić o mu'džizama Kur'ana i početku Objave

0
159

U večerašnjoj emisiji Poruka vjere, poruka dobra koja se emituje u iftarskom programu televizije BIR o mu'džizama Kur'ana i početku objave govorio je dr. Almir Fatić.

Tokom razgovora sa Aminom Svraka, dr. Fatić je, osvrnuvši se na temu postavljenu tako da govori o Kur'anu kao mu'džizi, istakao kako se svakom pojedinačnom ajetu zaprvo može pristupati kao mu'džizi.

– Svaki ajet u Kur'anu je mu'džiza, čudo, na svoj način – kazao je.

Prilikom isticanja činjenice o mnoštvu kur'anskih mu'džiza, pdoresor je govorio i o ljudskoj ograničenosti u procesu njihovog doživljaja i razumijevanja.

– Mi možda i ne možemo nabrojati sve dimenzije i'džaza koje su prisutne u Kur'anu, ali sve te dimenzije su vrijedne, one nam govore da je Kur'an knjiga za sva vremena, nadnaravna Knjiga – istakao je dr. Fatić.

Podsjetio je na jedinstvenost i autentičnost Kur'ana, koju dodatno naglašava  njegov (kur'anski) izazov da se napiše ili sastavi nešto slično.

– Kur'an se ne može oponašati; taj izazov traje do Sudnjeg dana, niko od ljudi nije u stanju da donese nešto slično – naglasio je profesor.

Tokom razgovora je posebno skrenuo pažnju da taj izazov ima i drugu dimenziju, važniju za one koji su povjerovali u Objavu.

– Sa druge strane to je stalni poziv nama, ljudima, da se Kur'an ozbiljno proučava i istražuje – rekao je dr. Fatić.

Serijal Televizije BIR Poruka vjere, poruka dobra emituje se u iftarskom programu tokom cijelog ramazana a sniman je u auli Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Emisiju uređuju Emira Musa, Edin Hamzakadić, Maid Dizdarević i Amina Svraka.

(Preporod.info)