Profesori Fikret Karčić i Enes Karić dobitnici prestižne međunarodne nagrade

Udruženje muslimanskih društvenih naučnika (UK) je asocijacija sa sjedištem u Londonu posvećena razvoju islamske misli putem istraživanja, naučnog razvoja i publikacija. Ovo udruženje podupire interdisciplinarnu saradnju radi razvoja informisanog, kritičkog i kreativnog mišljenja o pitanjima koja su relevantna za odnose medju zajednicama i društvenu koheziju.

U obrazloženju odluke o nagradi kaže se da se ona daje profesorima Fikretu Karčiću i Enesu Kariću kao priznanje izvanrednog uspjeha na naučnim poljima kojima se bave, akademsku i profesionalnu izvrsnost tokom duge karijere te razvijanje svijesti o velikom intelektualnom naslijeđu i tradicijama Islama.

Nagrada za životno djelo AMSS (UK) ustanovljena je 2000. godine. Nju su  do sada primili profesor Ali Mazrui (2000), Predsjednik Alija Izetbegović (2001), dr Zaki Badawi (2002), profesor Edward Said (2003), dr Martin Lings (2004), profesor Fuat Sezgin (2005), profesor Muhammad Abdul Halim (2006), dr Mustafa Cerić (2007), profesor Seyyed Hossein Nasr (2008), profesor John Esposito i profesor Charles E. Butterworth (2009), Dato Seri Anwar Ibrahim (2010), profesor Bakir Karliga (2011), profesor Nadia Mustafa (2012) i profesor Malik Badri (2016).

U pismo o prihvatanju ove nagrade profesori Fikret Karčić I Enes Karić su naveli da ona predstavlja priznanje njihovog dugogodišnjeg rada na polju islamskih i društvenih nauka, te da je to ujedno priznanje Univerzitetu u Sarajevu i Islamskoj zajednici kojoj pripadaju.