Program kojim se otvaraju vrata prestižnih univerziteta u organizaciji IZ i američke vlade

Date:

Koristi Access programa su mnogostruke. Plan i programa učenja engleskog jezika je kreiran po američkom modelu, gdje se učenici pripremaju i da budu korisni članovi društvene zajednice. Zbog toga su mnogi časovi posvećeni projektima, prezentacijama i volonterskom radu. Osim časova, organiziraju se ljetni kampovi na kojima, uz intenzivno učenje engleskog jezika i drugih korisnih i praktičnih vještina, učenici stječu nove prijatelje kroz druženje s vršnjacima iz drugih škola.

Program završilo oko 1.200 polaznika

Koordinator ovog programa, profesor engleskog jezika u Behram-begovoj medresi u Tuzli, Asmir Dorić kaže da je od 2004. godine, od kada se implementira Access program, ovaj program završilo oko 1.200 polaznika iz šest medresa i šest drugih srednjih škola iz devet bosanskohercegovačkih gradova.

– Danas se ovaj prestižni obrazovni program odvija u osam srednjih škola: šest medresa i dvije druge srednje škole. U školskoj 2019/2020. godini, Access program pohađa 160 srednjoškolaca u sedam gradova u Bosni i Hercegovini: Busovači, Cazinu, Travniku, Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Visokom – ističe Dorić.
Prema njegovom mišljenju alumnisti Access programa su veoma uspješni studenti na različitim prestižnim univerzitetima u zemlji i inostranstvu, ali i mladi stručnjaci u raznim oblastima.

– Oni su dio grupe koja broji više od 150.000 mladih osoba iz više od 90 zemalja svijeta koje su završile ovaj jedinstveni program. Access program omogućava učenicima da stignu potrebne kompetencije i poznavanje engleskog jezika na nivou koji im omogućava da svoj dodiplomski ili postdiplomski studij nastave na ovom jeziku u zemlji ili inostranstvu, kao i da rade u svjetski poznatim multinacionalnim kompanijama u kojima se engleski koristi kao jezik komunikacije. Oni uvijek navode da im je učešće na Access programu bilo jedno od najvažnijih iskustava u njihovom srednjoškolskom obrazovanju – naglašava ovaj profesor engleskog jezika.

Iskustva alumnista

– Benefite Access programa uočavam čak i danas, na svom studiju u SAD-u, godinama nakon što sam završio program. Lekcije, a posebno gostujuća predavanja američkih profesora značajno su me pripremili za studiranje na engleskom jeziku kao i za sam život u SAD-u. Nadam se da će Američka ambasada i Islamska zajednica još dugo sarađivati na ovom projektu – kazao je Ismail Ćidić koji studira postdiplomske studije na prestižnom američkom univerzitetu Duke.

– Access, kao program koji je finansiran i podržan od strane jakih, utjecajnih institucija kao što su Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i Ambasada Sjedinjenih Američkih država, jedan je od najbolje realizovanih u Bosni i Hercegovini, a i šire. Pored toga što okuplja talentovane i mlade ljude željne znanja, također okuplja i najobrazovaniji kadar nastavnika naše države, koji su prošli sve redovne i izborne treninge i edukacije kako bi svojim učenicima, ne samo prenijeli znanje, nego kako bi to uradili na najbolji način. Također, tokom svog srednjoškolskog obrazovanja, a po završetku programa, imala sam priliku raditi sa mlađim kolegama, prenijeti im svoja znanja i iskustva i pokazati im šta zapravo znači prilika koju su oni dobili – kaže Ajša Žolja, sadašnja studentica Fakulteta za edukaciju i humanističke nauke na Internacionalnom univerzitetu Burch, koja je istakla da znanje, koje je stjecala i dograđivala, pored toga što joj koristi u visokom obrazovanju upotrebljava i na dnevnoj bazi u komunikaciji sa profesorima i kolegama i jedan je od razloga zašto je izabrala studij na engleskom jeziku.

– Sva takmičenja, radionice, projekti, druženja i časovi koje smo prošli ostavili su mi nezaboravne uspomene i ljude s kojima još uvijek rado dijelim iste – pojašnjava Ajša.

– Access program je izuzetno značajan i koristan i tu korist najviše uviđam sada kada studiram van BiH i imam priliku da se družim i komuniciram sa internacionalnim studentima. Engleski jezik se kroz osnovnu i srednju školu najviše izučava u vidu čitanja i pisanja, tako da je pričanje uvijek slabije. Upravo tu mi je Access program pomogao, da poboljšam svoje komunikacijske vještine kroz razne radionice, kampove i druženja sa američkim državljanima. Osim toga, razvijali smo i vještine kritičkog razmišljanja, liderstva, izražavanja vlastitih stavova i, naravno, upoznali smo američku historiju i kulturu. Pomoću ovog programa stekla sam prijatelje iz raznih krajeva BiH. Access program smatram jednom od većih prednosti medrese i to je program kojeg stalno treba unaprjeđivati – kazala je Halida Duraković, koja studira hemiju u Turskoj, Kocaeli University.

– Ovaj model partnerstva u organizaciji neformalnog obrazovnog programa za srednjoškolce je jedinstven u našoj domovini, ali i u široj regiji – kazao je Asmir Dorić i istakao da će se, kao uspješan model obrazovnog programa i sticanja potrebnih kompetencija, nastaviti i u budućnosti.

E. Subašić/Preporodinfo

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related