Proizvodnja maski u teheranskoj džamiji

Date:

Grupa od četrdesetak volonterki u jednom teheranskom naselju je mjesnu džamiju preinačila u radionicu za proizvodnju maski koje potom dijele po bolnicama i siromašnim naseljima iranske prijestonice, javlja AFP.

U ovoj improviziranoj radionici postavljeno je petnaestak šivaćih mašina za kojim se volonterke smjenjuju u tri smjene, dok muškarci u drugoj prostoriji sašivene maske pakuju i pripremaju za distribuciju, dodaje se u izvještaju.

– Od jučer je u Islamskoj Republici Iran registrirano novih 2089 osoba inficiranih koronavirusom tako da sada ukupan broj zaraženih iznosi 62.589 osoba. Od početka krize izliječeno je i s bolničkog liječenja otpušteno 27.039, a preminulo je 3.872 osobe, objavio je glasnogovornik iranskog Ministarstva zdravstva, Kiyanuš Džahanpur.

Istakavši da Iranu nije potrebna milostinja Sjedinjenih Američkih Država, šef iranske diplomatije, Muhamed Džavad Zarif, twitom je pozvao američkog predsjednika da ukine naftne sankcije i druga ograničenja Iranu kako bi na svjetskom tržištu mogao kupovati potrebnu medicinsku opremu.

– Virus unilateralnosti onemogućava globalnu mobilizaciju u borbi protiv koronavirusa – izjavio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, Sejid Abbas Musavi.

Iranski predsjednik, Hasan Ruhani, naložio je nadležnim organima da avganistanskim državljanima nastanjenim u Iranu, u slučaju infekcije koronavirusom, omoguće besplatno liječenje.

– U ovim teškim trenucima moramo shvatiti nužnost međusobne solidarnosti i podrške –  istakao je on.

(farsnews.ir/Elvir Musić)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related