Projekt ‘Sruši tarabu i izgradi ćupriju’ za popularizaciju institucija kulture

Fondacija “Muharem Berbić” uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo započela je realizaciju projekta „Sruši tarabu i izgradi ćupriju“ koji ima za cilj promociju i afirmaciju bh. kulture i kulturnih identiteta kroz koncept jedinstva u različitosti. Ciljna skupina su prevashodno mladi od 18 do 25 godina..

U sklopu projekta će biti organizovan obilazak institucija kulture u Kantonu Sarajevu za koji će uskoro biti objavljen i poziv. Obilascima će biti obuhvaćene institucije kulture koje prikupljaju, čuvaju, konzerviraju i prezentiraju nacionalno kulturno-historijsko naslijeđe i time govore o svestranom ali jedinstvenom bh. kulturnom identitetu.

Posjetama će biti obuhvaćene i neke od sedam institucija kulture u Sarajevu koje imaju nerazriješeno vlasničko pitanje, a koje predstavljaju reprezentativne čuvare nacionalnog kulturnog naslijeđa.

U saopćenju Fondacije se navodi da će posjete će biti realizovane 19. i 20. novembra, te se pozivaju građani BiH da taj mjesec bude mjesec kulturnog naslijeđa BiH koji bi bio obilježen tako da se u toku tog mjeseca posjeti najmanje jedna institucija kulture u BiH.

Povećanim posjetama institucija kulture, kako navode iz Fondacije, bit će poboljšana njihova ekonomska situacija i pokazana briga za njihov status.

(Preporod.info/Agencije)