Projektom ‘Hljeb i mlijeko za penzionere’ obuhvaćeno 475 korisnika

Date:

 Općina Centar Sarajevo i ove godine, u sklopu kontinuirane brige o najranjivijim kategorijama stanovništva, realizirala je projekt „Hljeb i mlijeko za penzionere“.

Radi se o projektu u okviru kojeg je svakog mjeseca izdvajala po 50 KM mjesečno za oko 475 socijalno ugroženih starijih sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka.

U Budžetu središnje sarajevske općine u 2019. godini za ovu namjenu izdvojeno je 288.000 KM, a sa realizacijom projekta će biti nastavljeno i u narednoj godini.

Sredstva sa ovog budžetskog granta raspoređuje općinski načelnik zaključkom, na prijedlog Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, u skladu sa utvrđenim kriterijima, a na osnovu podnesenih zahtjeva.

Uslovi koje penzioneri moraju ispunjavati da bi ostvarili pravo na ovu pomoć je da imaju minimalnu penziju, odnosno da ukupna primanja domaćinstva ne prelaze iznos od 400 KM, što važi i za osobe preko 60 godina starosti.

Podnosioci zahtjeva moraju biti prijavljeni najmanje dvije godine na području općine Centar.

Osim toga, jednočlano domaćinstvo u svom vlasništvu može imati najviše 50 kvadrata stana u objektima kolektivnog stanovanja, a u slučaju da žive u individualnim stambenim jedinicama, dozvoljena veličina stana je do 60 kvadratnih metara, a za svakog narednog člana domaćinstva dodaje se po 15 kvadrata korisne stambene površine.

– U budžetu Općine za ovu namjenu izdvojeno je 288.000 KM i to 250.000 KM za socijalno ugrožene penzionere i 38.000 KM za socijalno ugrožene osobe starije od 60 godina koje nisu ostvarile pravo na penziju.

Na listi je trenutno 416 penzionera sa minimalnim primanjima i 59 socijalno ugroženih osoba preko 60 godina koje nisu ostvarile pravo na penziju.

– Projekt koji je pokrenut 2009. godine pokazao se kao pun pogodak, jer nam korisnici pomoći govore da 50 KM koje dobiju početkom svakog mjeseca od Općine Centar u okviru ovog projekta dobro dođe, posebno u situacijama kada isplate penzija kasne – istakli su iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, saopšteno je iz općinske Pres-službe.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related