Proklanjan obnovljeni mesdžid u Luci kod Nevesinja

Date:

Po prvi put nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu u petak 29. maja klanjan je džuma-namaz u obnovljenom mesdžidu u nevesinjskom selu Luka.

Uz čestitke raseljenim Bošnjacima glavni imam Medžlisa Islamske zajednice  (IZ) Nevesinje Mehmed ef. Čopelj je kazao kako ovaj događaj zavrjeđuje mnogo širu pažnju šire zajednice, izrazivši pri tome nadu da će ovaj mesdžid biti mjesto okupljanja budućih generacija muslimana iz Nevesinja.

U svojstvu izaslanika mostarskog muftije džuma-namaz je predvodio i hutbu održao pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese Suljo ef. Cikotić.

– Danas svjedočimo još jednoj plemenitosti Bošnjaka, snazi naše volje jer samo jakom voljom možemo oplemeniti našu dušu, naći smiraj i na Dunjaluku i na Ahiretu – rekao je ef. Cikotić.

U hutbi je još protumačio važnost i značaj učenja i podučavanja Kur'ana kao putokaza vjernicima u njihovim životima.

– Kur'an učimo, pamtimo i primjenjujemo njegove propise u našem životu – podsjetio je ef. Cikotić.  

Mesdžid-mekteb u Luci izgrađen je sredinom 20. stoljeća. Muslimani iz ovog mjesta nikako nisu mogli dobiti povoljna administrativna rješenja za njegovu gradnju. Zahtjev općinskim organima za gradnju privatnog objekta na svojoj njivi podnio je Ahmet Baralija. U izgradnji su učestvovali svi muslimani iz ovog sela. Bila je to jednostavna građevina skromnih dimenzija (8 × 5 metara) s nadstrešnicom, ispod koje se nalazi mali hodnik 4 × 2 m. Mekteb u Luci imao je najmanju površinu od svih vjerskih objekata na području Nevesinja, samo 46 m2. Služio je svrsi sve do agresije na Bosnu i Hercegovinu. Potpuno je uništen paljenjem od srpsko-crnogorske vojske 1992. godine.

Umjesto obnove ovog mekteba muslimani iz ovog sela u neposrednoj blizini počeli su 2014. gradnju većeg mesdžida. Inicijativu za izgradnju pokrenuo je Ahmetov unuk Mirsad Baralija. On je najvećim dijelom i finansirao njegovu gradnju, a u novčanim prilozima pridružili su mu se i ostali muslimani iz Luke.

(Hasan Eminović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related