Promocija knjige “Intervju“ Sevreta Mehmedćehajića

Ovo je prva promocija na kojoj se autor predstavlja tuzlanskoj publici. Promociju su organizirali Biblioteka ”Behram-beg” i Behram-begova medresa. Izdavač knjige je Behram-begova medresa. 

Na promociji su govorili Fahrudin Sinanović, književnik, Adnan Pejčinović, profesor književnosti i dr. Osman Sinanović, akademik. Moderator je bio Sead Husić. U prvom obraćanju na promociji Fahrudin Sinanović se bavio lingvističkom analizom ovoga djela, za razliku od profesora Pejčinovića, koji je govorio o književnom postupku u ovom tekstu. Oba autora su se usaglasila da se, iako je ovo prvijenac, radi o ozbiljnom tekstu i pripovjedaču. Ovo je, zaključuje Pejčinović, postmoderan tekst koji nas na neki način oslobađa stege i monotonije. Tekst u kojem se depersonaliziranim „likovima“ zapisuje dokument naše svakodnevnice. Također, u ovoj priči, o tome je više govorio dr. Sinanović, ima i ljubavnih priča. Dakle, ne samo „teške“ teme nego i one koje su danas utoliko potrebno ukoliko je njihov narativ i „življenje“ postalo otrcano. Naime, govoreći o knjizi Sevreta Mehmedćehajića, akademik Sinanović je govorio o njegovoj vezi sa autorom: koliko ga poznaje ili ne poznaje? Ova knjiga, parafrazirat ćemo akademika, otkriva autora – samozatajnoga i tiha – kao nekoga ko umije primijetiti one male detalje koji nama, u vrevi svakodnevnice, iščezavaju. Autor je izrazio duboku zahvalnost izdavaču i svima onima koji su pomogli pri izdavanju ove knjige. Pored toga, govorio je o svom književnom razvoji koji je rezultirao ovom knjigom. 

U svojim obraćanjima, direktor Biblioteke ”Behram-beg” Admir Muratović i direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić, istakli su bitnost i važnost ovoga djela. Prije svega, istrajavanje na izdavačkoj djelatnosti odasve je plemenito i neophodno u vremenu u kojem je, nažalost, muk prema kulturi i književnosti.

Muzički dio upriličili su Maida Mehmedćehajić, Jusuf Mehmedćehajić i Nasir Nezić.

57649311 1386363764836742 8703670926635433984 n