Promocija knjige “Šejh Hasan Kaimija – sin vremena”

Date:

Institut za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, u saradnji s Naučno istraživačkim institutom Ibn Sina u Sarajevu i Behram-begovom medresom u Tuzli, 19. decembra organizira promociju knjige “Šejh Hasan Kaimija – sin vremena”, autorice dr. Mubine Moker.

Promocija će biti održana s početkom u 17.00 sati u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra (BKC) Tuzla, a na promociji će govoriti prof. dr. Samir Beglerović, dr. sc. Sead Seljubac i dr. sc. Mubina Moker.

“Šejh Hasan Kaimija, poznat kao Kaimi Baba, jedan je od istaknutih bosanskih sufijskih šejhova iz 17. stoljeća. Iza sebe je ostavio zapažen poetski opus. Bio je šejh kaderijskog reda i pročelnik Hadži-Sinanove tekije u Sarajevu. Iako se nerijetko duhovni autoriteti u sufizmu poistovjećuju sa odsustvom društvenog i političkog angažmana, Kaimija je bivajući čovjekom tekije jednako bio i čovjek društva u kojemu je živio i radio. Nije se libio protestvovati protiv vlasti – konkretno, povodom poskupljenja hljeba – pa je zbog toga protjeran iz Sarajeva u Zvornik. Knjiga dr. Mubine Moker plod je višegodišnjeg istraživačkog pregnuća sabranog na 170 strana. Autorica je konsultirala relevantne izvore i nastojala što vjerodostojnije predstaviti lik, život i djelo Hasana Kaimije. Knjiga sadrži i fotografije rukopisa nekih Kaimijinih pjesama, silsilename kao i opširan popis izvora i Indeks imena i pojmova”, navodi se u saopćenju  Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related