Promocija – Nova knjiga “Izvještaji iz bosanskog rata” prof. dr. Šemse Tucakovića

Najnovija, dvadeseta po redu knjiga “Izvještaji iz bosanskog rata – Dnevničke zabilješke”, autora prof. dr. Šemse Tucakovića, promovirana je u četvrtak 18. maja. 2017. godine u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić u Sarajevu.

O knjizi su govorili: prof. dr. Ismet Dizdarević i dr. sc. Meldijana Arnaut- Haseljić, recenzenti ove knjige, kao i novinar i publicista Šefko Hodžić i autor knjige. Moderator je bio književnik Fuad Kovač.

Ova najnovija knjiga prof. Tucakovića govori o najznačajnijim događajima odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992.-1995.) viđenih očima samog autora, jedinog doktora nauka koji je učesnik ovog rata, od vremena njegove pripreme, formiranja prvih struktura do poslijeratnog perioda. Prof. Tucaković jedan je od pokretača otpora agresiji na području gornjeg Podrinja, osnivač jedinica ARBiH (Fočanska brigada) i učesnik najvažnijih događaja i bitaka na području čitave BiH.

Kao doktor komunikologije u ratu je objavio oko 3.000 izvještaja o stradanju civilnog bošnjačkog stanovništva i otporu agresiji. O svemu tome vodio je preciznu evidenciju u obliku dnevničkih zabilješki, prikupljao dokumentaciju i fotografije. Riječ je o autentičnom svjedočenju (na skoro 1.000 stranica) jednog neposrednog učesnika koji je uz to obavljao visoke starješinske dužnosti u ARBiH, a unaprijeđen je u čin brigadira. 

Prof. dr. Ismet Dizdarević je na promociji istakao “kako ova knjiga prof. Tucakovića sadržava činjenice kojih nema u knjigama drugih autora u kojima se razmatra problematika ratnih zbivanja u periodu od 1992. do 1995. godine, te da je bogatstvo autentičnih podataka sadržanih u knjizi pouzdan podsticaj za povijesna, komunikološka i psihosocijalna istraživanja i za djelotvorniju edukaciju mladih generacija.”

Dr. sc. Meldijana Arnaut- Haseljić je kazala da vjerodostojan faktografski materijal u knjizi predstavlja interesantnu materiju za sve one koji se bave utvrđivanjem činjenica iz sfere nauke i društvenih kretanja, ali je ujedno zanimljivo štivo koje običnom čitaocu može pružiti živopisan uvid u događaje, ljude i zbivanja. Novinar i publicista Šefko Hodžić, podsjećajući se na vrijeme agresije na BiH kad je i sam, kao ratni  reporter “Oslobođenja”, obilazio ratišta širom BiH, kazao je da je, između ostalog, vrijednost zapisanog u ovoj knjizi – istina.

Autor ove knjige, prof. Tucaković je na kraju, kao što je to činio i u knjizi, kritički kratko govorio o pojedinim tadašnjim (i današnjim) zabludama, grješkama i izdajama onih koji to nisu smjeli činiti.