Promocija: “Psi s raskrsnice“

      -Ovo je  moja  četvrta knjiga za djecu i govori o  sudbini napuštenih pasa i njihovoj neraskidivoj vezi sa ljudima, kaže Elmira Helać-Mekić. Romanom se šalje lijepa i humana poruka da svi možemo uz malo truda i ljubavi pomoći  nezaštićenim životinjama, ali  svima drugima kojima je pomoć potrebna.

       -Roman „Psi s raskrsnice“ u potpunosti pokušava da determiniše dugogodišnji problem i sudbine napuštenih pasa, te njihovu  neizbrisivu vezu sa ljudima s kojima su kroz vijekove dijelili zajedničke sudbine, istakao je, između ostalog, Velija Katica, jedan od pomotora.Način na koji je ovaj roman napisan govori da je autorica velemajstor i da jednostavnim načinom pripovijedanja prezentira ovu tematiku. Poseban doprinos ovog romana je u oslikavanju sudbina pasa, napuštenih i prepuštenih ulici, suočenih sa opasnostima koje vrebaju od drugih životinjskih predatora, ali i od nekih ljudi, kao i  prikaz plemenitosti običnog čovjeka da u nevolji pomogne ugroženoj životinji i pruži joj utočište. 

      Inače, Elmira Helać-Mekić, rođena je u Sarajevu gdje se i obrazovala. Više od dvadeset godina radi kao prosvjetni radnik-profesor razredne nastave. Pored velike ljubavi prema djeci i radu u nastavi, oduvijek je pokazivala i ljubav prema pisanoj riječi koja je, prvenstveno,  namijenjena  djeci. Zajedno sa dr. Sevdom Bećirović, 2009. godine, izdala je priručnik za djecu „Za zdravo i sretno djetinjstvo“. Sa željom da sa drugim prosvjetnim radnicima podijeli svoje dugodišnje iskustvo 2012. godine izdaje didaktičko-metodičke materijale za profesore razredne nastave: „Likovna kultura“, „Muzička kultura“ i „Tjelesni i zdravstveni odgoj“. Iza nje su, također, romani za djecu: „Kamen“ i „Kaldrma“ te zbirka basni „Horozgrad“.