Promoviran 18. broj časopisa za kulturno i historijsko naslijeđe ‘Hercegovina’

Date:

U spomen kući Džemala Bijedića promoviran je 18. broj časopisa za kulturno i historijsko naslijeđe “Hercegovina”.

Časopis je prvi put je objavljen 1981. godine, a izdavači su bili Muzej Hercegovine Mostar, Arhiv Hercegovine Mostar i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Mostar.

Posljednji broj prije rata je objavljen 1990. godine, a nakon završetka rata, od 1998. do 2003. godine nastavilo se sa objavljivanjem časopisa kojeg su pripremali Muzej Hercegovine Mostar i Arhiv Hercegovine.

Nakon dvobroja 15-16 iz 2003. godine nije izašao niti jedan novi broj časopisa do 2018. godine kada izlazi 17. broj.

Zbog ogromne važnosti za kulturno-povijesno naslijeđe Muzej Hercegovine Mostar, Arhiv Hercegovine i Fakultet humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru obnovili su rad časopisa, priopćili su organizatori.

Profesor Edim Šator istaknuo je da je iz tiska izašao 18. broj “Hercegovine” za 2019. godinu, a u pripremi je 19. broj za 2020. godinu za koji se očekuju da će izaći iz tiska krajem tekuće godine.

-U ovom broju za 2019. godinu objavili smo zaista niz vrlo interesantnih radova istaknutih univerzitetskih profesora i naučnika. Osam radova se bavi historijskim temama. Možda će Mostarcima najinteresantniji biti rad autora Ahmeda Kurta koji je pisao zaista vrlo detaljno, iscrpno iz arhivske građe i dokumenata o savezničkom bombardiranju Mostara u Drugom svjetskom ratu u periodu 1943-1945. godine. Kurt je iznio niz interesantnih novih činjenica koje dosad nisu bile poznate-, kazao je profesor Šator.

Naglasio je kako je to jedini časopis u čitavom regiji Hercegovine koji je posvećen isključivo ili svojom većinom baš području Hercegovine.

-Tu je akcent stavljen i na historiju kao i na kulturnu baštinu, jezik, književnost, sve ono što oplemenjuje ljudski duh i ono što nas čini onim što jesmo-, poručio je Šator.

Na web stranici Muzeja Hercegovine Mostar muzejhercegovine.com dostupna su digitalna izdanja brojeva časopisa od 1-16 u kojima su objavljivani tekstovi vezani za društvene i humanističke nauke s područja Hercegovine.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related