Promovisan dokumentarni film “Ajvatovica 1990.- 2020. Snaga vjere i tradicije”

Date:

U bugojanskoj Pozorišnoj sali Kulturno-sportskog centra (KSC) održana je promocija dokumentarnog filma “Ajvatovica 1990.- 2020. Snaga vjere i tradicije”, autora, novinara i publiciste Azama Mandžića.

Radi se o jednom od događaja ovogodišnje manifestacije “510. Dani Ajvatovice”, a organizator i pokrovitelj filma je Muftijstvo travničko.

Film je u 40 minuta trajanja obuhvatio sve značajne segmente, koji obilježavaju pohod najvećem dovištu muslimana u Evropi.

– Ovdje se radi o kombinaciji dokumentarističkog i reportažnog novinarskog žanra. Uvod je u znaku istorijskih fakata o drevnom Pruscu, potom govorimo o predanju o Ajvaz – dedi i njegovim dovama. Donosimo kadrove i obraćanja vjerskih i političkih predstavnika Bošnjaka u ratnim i poratnim godinama. U reportažnom dijelu donosimo pripreme za centralnu manifestaciju Ajvatovice, doček konjanika u Donjem Vakufu, dan prije, te kompletan put do Ajvaz – Dedine stijene i vjerskom programu na Ajvatovačkoj livadi. Smatram da je uspješno objedinjen obiman materijal na jedno mjesto, što svakako može biti poticaj za neko naredno djelo vezano za ovu tematiku – riječi su autora Mandžića.

Zahvalio je dugogodišnjem snimatelju Irfanu Mehmedagiću, koji je ustupio značajan video materijal, potom RTV Bugojno, koja je također, sve ove godine prisutna na Ajvatovici, te montažeru Ameru Hoziću.

Autor je diplomirani komunikolog i u toku je pripreme odbrane master teze na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu, gdje je okončao i dodiplomski studij. Uposlenik je RTV Bugojnu na mjestu novinar – urednik i iza njega je bogato novinarsko iskustvo. Od 1995. godine dopisnik je Dnevnog avaza, a pisao je i za Oslobođenje, Večerenje novine, i Sportske novosti iz Zagreba.

Dugogodišnji je saradnik IIN Preporod i član redakcije Srednjobosanskih informativnih novina SIN. Dopisnik je BH Radija 1, a radio je i za Radio Federacije BiH.   

Autor je i jedinog do sada urađenog dokumentarnog filma bugojanskih ratnih jedinica “Svitanje pobjede”, te jedan je od autora filma o Ajvatovici “Vrelo istine” iz 1995. godine. Više puta je proglašavan za sportskog novinara godine u Bugojnu i Srednjobosanskom kantonu.

U ratnom periodu kao natporučnik Armije Republike BiH bio je načelnik Informativne službe 707. Slavne brdske brigade Bugojno, te starješina u Informativnoj službi 7. Korpusa ARBiH, gdje je bio i urednik časopisa 7. Korpusa “Sloboda”.

(A.M./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related