Promovisana knjiga „Voices from Srebrenica: Survivor Narratives of the Bosnian Genocide“

Date:

U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je promovisana knjiga autora Ann Petrile i Hasana Hasanovića pod nazivom „Voices from Srebrenica: Survivor Narratives of the Bosnian Genocide“.

U knjizi su sažete izjave osoba koje su preživjele strijeljanja i druge zločine, koje su ujedno zaštićeni svjedoci Haškog tribunala. Koautorica knjige profesorica Ann Petrila kaže da je rad na knjizi trajao duže od pet godina.

– Hasan i ja radimo duži niz godina sa studentima. Dovodim američke studente u Bosnu. Učila sam koliko sam mogla samostalno, i pitala sam Hasana da mi preporuči neku knjigu da naučim više. Rekao mi je da nema takve knjige pogotvo ne na engleskom jeziku. Predložio je da dođem nekoliko sedmica ovdje i da učim. Odlučili smo da intervijuišemo ljude, snimimo i zapišemo njihove priče. Tako je došlo do ideje da se napiše ova knjiga, a proces je trajao više od pet godina – rekla je Petrila i dodala da je knjiga svjedočanstvo genocidu.

– Cilj nam je da odamo počast preživjelima i onima koji nisu preživjeli. Ono što je jako bitno jeste da smo napisali činjenice pogtovo što smo svjedoci svakodnevnom negiranju genocida – istakla je Petrilla koja je kazala da će i dalje nastaviti istraživati genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Hasan Hasanović naglasio je da mu je kao preživjeloj žrtvi genocida bilo teško i emotivno raditi na knjizi, te da je rad na knjizi bio „mukotrpan posao“. U knjizi su zabilježena svjedočanstva preživjelih žrtava genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

– Bilo je izuzetno teško raditi na knjizi. Želio sam da radim s nekim ko ima volju i želju i prijatelj je ove zemlje. Na početku je bilo jako teško, jer i moja je priča u knjizi. Radio sam intervjue, prevodio sam, radio sam transkripte. Izuzetno je bilo teško recimo raditi na priči Nedžada Avdića. Nekako njegova priča me najviše pogađala, jer bili smo i slične dobi u to vrijeme. Radio sam i u Srbiji gdje smo intervjuisali ljude, aktiviste za ljudske prava, člana parlamenta Srbije u to vrijeme Žarka Korača, koji je bio premijer jedan dan kada je ubijen premijer Srbije. Bilo je teško, ali to je jače od mene – pričao je Hasanović.

Hasanović je rekao da je knjiga naučno – istraživački rad, te da je objavljena u Americi na engleskom jeziku.

– Predsjednik Biden je dobio knjigu u ruke. Imali smo niz promocija putem Zooma. Vjerujem da će knjiga zaživjeti, i da će trebati vremena da je ljudi prihvate. Želja mi je da knjiga bude prevedena na bosanski i da bude izdata u našoj zemlji – poručio je Hasanović.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related