Protesti u Indiji zbog zabrane hidžaba u školama

Date:

Zabrana nošenja hidžaba u školama na jugu Indije izazvala je negodovanje među muslimanima koji su izašli na ulicu u provinciji Karnataka.

Konflikt u provinciji Karnataka produbio je strahove među manjinskom zajednicom o, kako kažu, pojačanom progonu pod hinduističkom nacionalističkom vladom premijera Narendre Modija.

Učenicama u državnoj srednjoj školi u januaru je rečeno je da ne nose hidžab, što je ukaz koji se ubrzo proširio na najmanje dvije druge obrazovne institucije u provinciji.

Snimci sa društvenih mreža prikazuju stotine ljudi okupljenih na ulicama koji mašu indijskim zastavama u najmanje dva grada u Karnataki, posljednje u nekoliko dana demonstracija održanih kako bi se osudile zabrane. Jedna od škola je od tada djelimično popustila, dopuštajući svojim učenicama muslimankama da pohađaju nastavu s hidžabom, ali ih je uputila da sjede u odvojenim učionicama, javljaju lokalni mediji. Druge dvije škole koje su uvele zabranu hidžaba proglasile su praznike i zatvorene su u ponedjeljak.

Modijeva desničarska Džanata partija upravlja provincijom Karnataka, a nekoliko istaknutih članova dalo je svoju podršku zabrani, što su kritikovali drugi politički lideri.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related