Protesti Ujgura u Turskoj zbog posjete kineskog ministra vanjskih poslova

Date:

Na stotine Ujgura održalo je proteste u Ankari i Istanbulu u četvrtak, osuđujući posjetu kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yia Turskoj i zahtijevajući od turske vlade da zauzme oštriji stav prema kršenjima ljudskih prava u kineskoj regiji Xinjiang na dalekom zapadu zemlje.

Masa se okupila na istanbulskom trgu Bajazit, držeći fotografije nestalih članova rodbine za koje vjeruje da se drže u pritvorskim logorima u Kini i uzvikujući parole protiv Pekinga.

Deseci Ujgura, turskih opozicionih poslanika i akademika okupili su se u blizini kineske ambasade u Ankari, dok se Wang sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, i kasnije s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

– Pozivamo Tursku da stane iza Istočnog Turkestana. Pozivamo Tursku da ne okreće leđa ujgurskom narodu radi nekih ekonomskih benefita – izjavio je Burhan Uluyol, koji se pridružio protestima u Istanbulu. On je koristio ujgurski termin za njihovu matičnu regiju u Xinjiangu.

Ujguri, turska etnička grupa porijeklom iz kineske regije Xinjiang, decenijama borave u Turskoj zbog zajednčkih kulturnih vrijednosti s tom zemljom. Svojevremeni glasni zagovornik ujgurskih ciljeva, Turska je postala manje glasna prema njihovoj sudbini u posljednjim godinama otkako je razvila jake ekonomske veze s Kinom.

Peking je u početku negirao postojanje logora u kojima drži muslimanske Ujgure u Xinjiangu, ali ih je otada opisivao kao centre za radnu obuku i obrazovanje onih koji su izloženi ekstremizmu. Kineski zvaničnici negiraju optužbe o kršenjima ljudskih prava u tim centrima.

Nakon sastanka s Wangom, Cavusoglu je objavio u tweetu da su dvojica šefova diplomatija raspravljali o potencijalu za ekonomsku saradnju između njihovih zemalja, i usuglasili su se da osnaže saradnju u borbi protiv koronavirusa i po pitanju vakcina.

Cavusoglu je izjavio da je “izrazio našu osjetljivost i stavove prema ujgurskim Turcima”.

Kina je nedavno ratificirala sporazum o izručenju s Turskom potpisan prije nekoliko godina, povećavajući strahovanja među ujgurskom zajednicom da bi oni mogli biti vraćeni u zemlju iz koje su pobjegli. Turska tek treba ratificirati sporazum.

Turska je postigla sporazum s kineskom farmaceutskom kompanijom Sinovac o nabavci više od 100 miliona doza svoje vakcine protiv COVID-19. Sporazum je pojačao strahovanja među Ujgurima oko mogućnosti da bi Peking mogao korstiti vakcine kao sredstvo za postizanje sporazuma o izručenju.

Fatma Hasan, 21-godišnja ujgurska demonstrantica, kazala je kako vjeruje da će Wang izvršiti pritisak na Tusku da ratificira sporazum.

– Ako on izvrši pritisak i sporazum se ratificira, mi ćemo biti vraćeni. Ovdje smo na protestima zato što ne želimo da završimo u takvoj situaciji – kazala je.

I turske i kineske vlasti tvrde da sporazum o izručenju nema za cilj deportaciju Ujgura.

Wang je doputovao u Ankaru u okviru regionalne turneje tokom koje će posjetiti Saudijsku Arabiju, Tursku, Iran, Ujedinjene Arapske Emirate, Oman i Bahrein, prenosi AP.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related