Proučen Kelime-i tevhid za žrtve genocida u Prijedoru

Date:

Večeras je iza akšam-namaza na Musalli Memorijalnog centra u Kamičanima proučen Kelime-i tevhid za žrtve genocida u Prijedoru.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac hfz. mr. Amir ef. Mahić u izjavi za Radio BIR je kazao da je sve spremno za sutrašnju dženazu.

– Kada je u pitanju sutrašnja dženaza ona jeste brojem šehida, ako možemo tako reći mala, ali pet šehida od šest koji će sutra biti ukopani su bili ubijeni na Koričanskim stijenama, tamo su njihove kosti bile 25 godina.

Gledajući na tu činjenicu možemo reći da su se oni  ponovo vratili na ovo područje. Bile su sa njega protjerane, poubijane i njihove kosti bile su daleko od njihovog rodnog mjesta i sa tog aspekta njihov dolazak je njihov povratak ovdje – istakao je hfz. Mahić.

Također je poručio da iz ovakvih događaja moramo izvlačiti pouke.

– Ovim tabutima mi treba da dokazujemo da želimo i dalje da tražimo ono što je naše pravo, a naše pravo je da te naše šehide sahranimo dostojno našim običajima, tradiciji, vjerskom uvjerenju, dok je naša obaveza da istinu o njima širimo i da svojim primjerom svjedočimo istinu o njima – poručio je hfz. mr. Amir ef. Mahić.

IMG_6263.JPG - Proučen Kelime-i tevhid za žrtve genocida u Prijedoru
Kelime-i tevhid za žrtve genocida u Prijedoru

Poručio je na kraju da, ako želimo graditi bolju budućnost u našoj domovini sa svima koji nas okružuju, i koji su, na kraju krajeva počinili ovaj zločin genocida u cijeloj BiH, treba da doživimo procesuiranje ratnih zločinaca koji su to učinili i iskreno izvinjenje naših komšija koji su bili ili direktni učesnici, ili pak saučesnici svojom šutnjom.

Sutrašnju dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović. 

Osim reisu-l-uleme, muftija, glavnih imama i imama, svoje prisustvo su potvrdili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i visoke delegacije Doma naroda Parlamenta BiH, Vlade FBIH, podpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, te drugi zvaničnici i diplomate.

Zbog pandemije korona virusa i obaveznog poštivanja donesenih mjera, svi oni koji budu dolazili na dženazu dužni su se pridržavati epidemioloških mjera nošenja maske i držanja distance.

Organizatori su pripremili tzv. boksove gdje će se izvršiti dezinfekcija i pregled za sve one koji dolaze.

Šehidi koji će biti ukopani na sutrašnjoj dženazi su: Nihad Memić, Rifet Hirkić, Mirsad Fazlić, Jasim Fazlić, Esad Garibović i Enes Denić.

(B.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related