Proučena hafiska dova Amini Ahmić

U Gradskoj džamiji u Zavidovićima danas je proučena hafiska dova Amini Ahmić.

Hafiskoj dovi prisustvovali su hafiz doc. dr. Mensur-ef. Malkić, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u BiH i direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, muftija zenički hafiz doc. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, gradonačelnik Zavidovića dr. Hašim Mujanović, dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zavidovići, hafiz doktor medicine Haris Ahmić, hafizi, imami, te mnogobrojne rodbine i prijatelja.

Prisutnima je selame uputio Izet-ef. Čamdžić, glavni imam MIZ Zavidovići, naglasivši da je ovo 26. hafiska dova u ovom Medžlisu. On je čestitao hafizi Amini i porodici Ahmić na drugom hafizu u porodici, uz dovu da se ta tradicija nastavi i prenese dalje na potomstvo.

Muftija zenički hafiz doc. dr. Mevludin Dizdarević čestitao je hafizi Amini, njenoj porodici i muhaffizu na trudu.  Muftija je naglasio je da je ovo veliko i važno postignuće ne samo za nju, već za cijelu Islamsku Zajednicu i za muslimane u Bosni i Hercegovini. Kazao je da hafizi čuvaju žišku vjere, čuvaju Kur'an, ovdje na Balkanu.

U svom obraćanju muftija Dizdarević je istakao da nikada nije bilo više hafiza u Bosni i Hercegovini, nikada nije bilo više islama, nikad se više o islamu nije pisalo i govorilo na našem bosanskom tlu, a to je između ostalog rezultat teške borbe koju smo izborili devedesetih. Poručio je da danas imamo obrazovane muslimanke i muslimane koji će  nositi breme islama.

Obraćanje je zaključio kur'anskim ajetom: “Oni koji Allahovu Knjigu čitaju i namaz obavljaju i od onoga čime ih Mi opskrbljujemo udjeljuju, i tajno i javno, mogu da se nadaju nagradi koja neće nestati.” (Kur'an, Al-Fatir, 29).

Potom se prisutnima obratio izaslanik reisu-l-uleme, hafiz doc. dr. Mensur ef. Malkić.

– Čestitam hafizi Amini, njenoj porodici, cijeloj rodbini, hafizu doc. dr. Abdul-Azizu Drkiću, Amininom muhaffizu koji je uložio svoje znanje, vrijeme i trud da dođemo do ovoga cilja – kazao je hafiz Malkić.

On je hafizi Amini prenio selame reisu-l-uleme i uručio hafisku diplomu, te naglasio da je ovo dobrobit ne samo za hafizu Aminu i njenu porodicu, već i za cjelokupnu Islamsku zajednicu.

– Upisala si se među plemiće ummeta i one koji Muhammed, s.a.v.s., prema hadisu hvali. Svojim trudom, zalaganjem i odricanjem došla si do ovog velikog uspjeha – kazao je.

Hafiz dr. Malkić je podsjetio prisutne na kur'anski ajet: “A Mi smo Kur‘an olakšali za učenje napamet i pouku, pa ima li ikoga ko bi pouku primio?” (Kur'an, Al-Kamer, 22.), poručivši da su se Bošnjaci odazvali ovom kur'anskom pozivu, pamteći Kur'an još od  vremena dolaska islama na ove prostore. Istakao je da je samo u prošloj godini pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ položilo 60 hafiza.

Amina Ahmić, kći Sifeta i Safe, rođena je 14. juna 1996. godine u Zavidovićima. Završila je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i diplomirala na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu gdje je trenutno u završnoj fazi master studija.

Njen stariji brat doktor medicine Haris je hafiz Kur'ana, te je Amina drugi hafiz u porodici Ahmić.

Amina je pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini proučila posljednje ajete Kur'ana napamet 9. marta 2022. godine.

(Amina Svraka/Preporod.info)