Proučena hafiska dova hafizu Hamzi Durmiću

Date:

1.jpg - Proučena hafiska dova hafizu Hamzi Durmiću

U Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji u Sarajevu jučer je proučena hafiska dova i u hafiza Kur’ana Časnog promoviran hafiz Hamza Durmić iz Sarajeva.

– Samo hafizi znaju koliko vremena treba izdvojiti da bi neko postigao ovaj uspjeh – kazao je ovom prilikom hatib i muallim Careve džamije hafiz Sadrudin-ef. Išerić, koji je bio i muhaffiz mladom hafizu Hamzi.

Hafiz Hamza je peti polaznik iz Škole hifza Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo koji je položio hifz pred komisijom Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini.

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, ukazujući na važnost Škole hifza koja je postala prepoznatljiva na kompletnom Sarajevskom muftijstvu. MIZ Sarajevo će u narednom periodu podržavati rad Škole hifza i nastojati na najbolji mogući naćin promovirati i podsticati nove hafize.

Odlomke iz Kur'ana su učili hafizi: hafiz Selim-ef. Hoši, hafiz mr. Maid-ef. Ibrahimović, hafiz Nisvet-ef. Omerdić, Hafiz Ahmed-ef. Hašić i hafiz Hikmet-ef. Džanko.

Nakon učenja kratkih sura hafiza Hamze, dovu je proučio muhafiz hafiz Sadrudin-ef. Išerić koordinator Škole hifza na nivou Muftijstva.

Izaslanik reisu-l-uleme na hafiskoj dovi bio je hafiz Haso-ef. Popara, prenosi Muftijstvo sarajevsko.

– U ime reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazavića i u svoje lično ime čestitam hafizu, njegovoj porodici, muhafizu, MIZ Sarajevo, Muftijstvu sarajevskom. Posebno sam sretan što sam bio član Komisije i imao priliku uživati preslušavajući mladog hafiza. Prije 30 godina imao sam hafisku dovu u Carevoj džamiji, što me vezuje sa mladim hafizom Hamzom. Preslušao sam 400 hafiza iz raznih krajeva. Hafiska diploma je najbolja diploma koju čovjek može ponijeti na dunjaluku. Ovo je jedini ispit koji se mora naučiti u potpunosti i odgovarati, od sure Fatiha do posljednje sure En-Nas –  kazao je hafiz Popara.

On je, uz učenje tekbira prisutnih, uručio diplomu hafizu Durmiću.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related